Ce fac bursele si economiile lumii cand femeile poarta pantaloni?
teoria fusteigeorge taylorburseeconomii
Din pacate, ca in orice domeniu, ca in orice bransa, si in cea legata de bani, de cheltuirea si de plasarea lor, exista tot felul de superstitii. Asa se face ca, daca-i vineri 13 (exact ca astazi!), bursa de la New York scade, chiar daca nu apare vreo veste proasta.
Cum de se intampla asa ceva? Pai, asa cum spunea Warren Buffett, a cumpara si a vinde actiuni nu este "rocket science".
Deci, foarte multi dintre cei care cumpara actiuni nu sunt doctori docenti, ci jucatori, pariori, pentru care bursa este ca un campionat de fotbal, de baschet sau de tenis.
Unii nu-si pierd timpul cu analize, cu asa-zise fundamente, cu zgaitul la grafice, la harta existentei unei companii listate.
Vad ca tendinta este de apreciere, se duc cu ea. Vad ca este de depreciere, la fel. Profituri mari, profituri mici, ambele-s bune, numai pierderi sa nu fie.
Pe de alta parte, chiar si nesuperstitiosii sunt cumva obligati sa vanda in preajma zilei in care o vor face superstitiosii si, uite asa, se creaza scadere.
Ce nu iau in calcul ambele parti este ca vanzarile lor isi gasesc contraparte, adica cineva cumpara actiunile de care vor ei sa scape pentru ca vine sau este vineri 13.
"Norocul" cui cumpara in conditile unor atari scaderi!
In afara de superstitii, exista si teorii vecine cu ele si cu... stiinta. Foarte amuzanta este cea a lungimii fustei femeilor. Deci, neaparat cu aceasta precizare, intrucat fustele scotienilor este clar ca sunt o constanta.
Asadar, teoria fustelor purtate de domnisoare si de doamne arata ca, in anii in care fustele-s mai scurte, bursele si economiile statelor lumii cresc, iar, cand sunt mai lungi, bursele si economiile scad.
Cum altfel putea sa se numeasca autorul acesti teorii decat… Croitoru, nu Lucian, cum il cheama pe unul dintre consilierii guvernatorului BNR, ci George, mai exact George Taylor (taylor=croitor, in limba engleza).
Teoria a fost avansata in 1926 si au fost perioade in care s-a verificat. Numai ca, in ultimii ani, femeile au purtat atat fuste scurte cat si fuste lungi, lasand in ceata teoria lui Taylor.
Totodata, intrucat pe vremea lui Taylor, femeile purtau numai rochii si fuste, teoria sa nu prea poate spune si ce trebuie inteles cand femeile poarta, cu precadere, pantaloni sau stau la coada, in lenjerie intima, ca sa prinda haine la reduceri.