Ce fac bancile cu cisternele guvernatorului Isarescu?
vin isarescucisterne isarescucasa isarescucreditechateau lafite
Cu prilejul celei mai recente editii a seminarului "Isarescu si invitatii sai", guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a mai dat o pilda despre prea marea prudenta manifestata de bancile romanesti in acordarea de credite.
Spre deosebire de multii teoreticieni ai FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, guvernatorul este si intreprinzator, a creat locuri de munca si le plateste angajatiilor salarii, iar statului taxe si impozite.
Chiar daca afacerea cu vin este inceputa relativ recent, aceasta i-a adus deja profit.
Societatea cu raspundere limitata Mar, detinuta de Isarescu, este proprietara peste 40 de hectare de vie la Dragasani, iar, in 2012, a inregistrat un profit net de 471.000 de lei, la o cifra de afaceri de 2,68 milioane de lei.
Dincolo de profitul palpabil, Mugur Isarescu a castigat ceva cel putin la fel de important: experienta, lovirea de problemele pe care le are aproape orice intreprinzator, de la obligativitatea plimbarii unei hartii, dintr-o localitate intr-alta, desi ar putea fi trimisa pe e-mail (!), la finantare.
A spune ca seful unei banci centrale obtine greu sau deloc finantare suna ca si cand Djokovic si-ar cumpara echipamentul din banii lui...
Guvernatorul le-a povestit invitatilor sai ca, vrand sa obtina finantare, bancile au acceptat ca garantie numai cisternele firmei, nu vinul despre care au spus ca... dispare si nici macar terenul, cu tot cu noua vita de vie.
Mai amuzant este ca si-au justificat refuzul de a acorda credite, luand ca garantii si altceva decat cisternele, invocand... normele BNR...
Drept pentru care, Isarescu s-a adresat sefului Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, care i-a explicat ca bancherii isi intocmesc normele, iar BNR nu face decat sa le valideze.
Potrivit lui Isarescu, cisternele sunt cele mai lipsite de valoare active ale firmei. "Ce face banca cu cisternele? Le taie, le scoate precum furnalele Bancorexului de la sfarsitul anilor '90?
Eu am incredere ca tin banii la voi, dar voi chiar nu aveti deloc o bruma de incredere ca nu ma apuc sa vand vinuri fara sa fug cu el?", a intrebat retoric seful BNR.
Potrivit acestuia, capitalul firmei la care este si el actionar este de aproximativ doua ori mai mare decat maximum creditului circulant pe care poate sa il obtina...
Este adevarat ca, de ani rai, pe ansamblul sau, sistemul bancar din Romania, in frunte cu unele dintre cele mai mari institutii ale sale, este pe pierderi.
De asemenea, restantele cresc, tocmai ca urmare a freneziei cetatenilor de a se imprumuta, in anii de avant economic, si a relaxarii de atunci manifestate de banci la acordarea imprumuturilor.
Asadar, acum cinci ani, bancile erau relaxate precum vinul lui Isarescu lasat sa respire in carafa. Acum, sunt crispate precum un chelner care scoate din pivnita unica si cea mai veche sticla de Chateau Lafite.
De aceea, la intrebarea... ce fac bancile cu cisternele guvernatorului, un posibil raspuns ar putea fi ca le pot umple cu iaurtul in care sufla...