Cat mai putine state unite ale nemultumirilor
alegeri suaalegeri romanianemultumiri romania
Aproape indiferent de cine a fost la putere, cele mai multe sondaje de opinie de pe la noi au relevat ca majoritatea considera ca tara noastra nu merge in directia potrivita.
Poate cu ocazia alegerilor prezidentiale din Statele Unite ale Americii - tara vazuta de mai toata lumea drept munte de bunastare, libertate, liberalism - romanii au putut constata ca nici majoritatea americana nu percepe mersul tarii ei in directia dorita.
Un sondaj din ziua alegerilor prezidentiale din SUA a aratat ca sase din zece respondenti cred ca tara lor merge pe un drum gresit; 58% nu se mai identifica deloc cu ce a devenit America, iar 75% considera ca "America are nevoie de un lider puternic pentru a lua tara inapoi de la cei bogati si puternici".
In America, exista, nemultumiri, dar, desigur, la alt nivel. N-or avea ei prea multe localitati neelectrificate, dar la ce bun un Detroit electrificat, dar in ruina?
De asemenea, la 11 ani dupa ce uraganul Katrina a inundat 85% din New Orleans si localitatile satelit, aproximativ 5.000 de familii proprietare de case in zona inca nu au resursele financiare necesare reconstruirii acestora.
Asa cum nici la noi politicienii nu prea iau tara la pas, nici ai lor nu prea fac asta. Mai grav este ca nici asa-zisele... elite romanesti sau americane nu fac lucrul asta, desi se implica in tot felul de proiecte de binefacere.
SUA nu iseamna numai Manhattan, numai Los Angeles, Beverly Hills, Silicon Valley si Las Vegas, ci si periferii insalubre si orase fantoma ale dezindustrializarii.
Nu inseamna numai bancheri, actori multimilionari, IT-isti miliardari, ci si agricultori si fermieri amarati, soferi de camioane, profesori de tara, mici patroni, mici intreprinzatori.
La fel, pentru ca, in Romania, este campanie electorala, nici tara noastra nu echivaleaza numai cu Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov, Constanta, Iasi, centre universitare si de civilizatie, aia cata se poate.
Romania inseamna si orice localitate care aduce cu Las Fierbinti, orice localitate neelectrificata, orice targ sau sat cu drumuri desfundate, uitat de lume si de fonduri europene.
Poate ca, numai in Scandinavia si in majoritatea statelor din vestul Europei, majoritatea cetatenilor sunt multumiti de felul in care sunt condusi. In rest, toate tarile au mai putine bune si mai multe rele si se unesc intru nemultumiri, desi, cetatenii au si de ce sa se bucure, dar si de ce (se) plange.
Depinde de lideri, de politicieni sa bata teritoriul la pas, sa rezolve probleme, sa ajute, sa inteleaga cat mai multe categorii de oameni, astfel incat sa fie cat mai putine state unite ale nemultumirilor.