Carnea de cal poate contine ochelari
scandal carne de calcarne de calochelari de callasagna
In Franta, carnea de cal este o delicatesa. Prin alte parti ale lumii, nu este, ba chiar este interzis consumul de carne al unui prieten al omului cel putin la fel de bun precum cainele.
De vreo luna, Europa este zguduita de un scandal legat tocmai de carnea de cal descoperita in produse congelate care ar fi trebuit sa contina carne de vita.
Irlandezii au descoperit ca hamburgerii vanduti in Marea Britanie si in Irlanda contin carne de cal. Ulterior, Agentia britanica pentru siguranta alimentara anunta ca lasagna, produsa de un gigant al produselor congelate, in loc sa fie din carne de vita contine, in unele cazuri, numai carne de cal.
Treptat, descoperiri legate de carnea de vita care este, de fapt, de cal se extind, precum Uniunea Europeana, de la vest la est si ajung, pe nedrept, si in Romania.
Scandalul deschide jurnalele de stiri si face prima pagina a ziarelor. In urma unei reuniuni de criza la Bruxelles, Uniunea Europeana anunta o campanie de teste ADN in toate statele membre si coordonarea anchetelor de catre Europol.
Marele pacat si ilegalitatea comisa de cei care au pus, total sau partial, in preparatele lor, carne de cal in loc de carne de vita este ca au mintit.
Din fericire, si carnea de cal si cea de vita sunt comestibile, ba chiar sunt considerate delicatese. Tot din fericire, nici carnea de cal, nici carnea de vita, aia cat o mai fi fost prin lasagna, tortellini si alte alea, nu a fost contaminata.
In rest, nu este uluitor cum se sperie si iau atitudine autoritati si consumatori legat de carnea de cal, cand, pe piata, exista linistite preparate cu etichete mari care sustin ca produsul X este din carnea unui anumit animal, dar, pe eticheta mica, cine are... curiozitatea sa o citeasca da cu ochii de tot felul de zeruri, sorici, prafuri, E-uri, slanini, precum si de "incrucisari" cu alte specii de animale?
Nu este la fel de uluitor ca, desi medicii nutritionisti nu contenesc sa avertizeze ca prajirea carnii - de orice fel - elibereaza radicali liberi si alte substante cancerigene si ca un consum in exces, mai ales de grasimi animale, afecteaza grav - si cat se poate de vizibil - starea de sanatate nu provoaca reactii nici pe departe la fel de virulente nici din partea autoritatilor, nici a consumatorilor?
Pana si in tari renumite pentru rigoarea autoritatilor lor, am vazut conserve pe a caror eticheta scria mare "Din carne de ren", iar, pe eticheta mica, carnea bietului animal avea un aport de vreo 50%, restul fiind lasat in seama carnii de porc si de vita, daca, intr-adevar or fi fost si astea veritabile...
Poate nu o fi fost ceva ilegal. Adica, nu conteaza daca scrie ceva, ca sa atraga ochii si banii, pe eticheta mare, iar, pe eticheta ingredientelor, cam altceva, cat timp consumatorul este informat, nu?
Asta in caz ca citeste, ca se informeaza. Daca nu, nu. Asadar, ce anume ii impiedica pe cei care vor sa puna mai multa carne de cal sau numai carne de cal in lasagna sa si scrie acest ingredient? Oricum, putina (spre deloc) lume citeste.
La fel cum nu se informeaza despre efectele nocive ale atator alimente superprocesate si substante continute de acestea. La fel cum lasa sa treaca ca apa pe langa gasca televizatele indemnuri la evitarea excesului de sare, zahar si grasimi si la a face miscare cel putin o jumatate de ora pe zi...
Despre pachetele de tigarete pe care, nu numai ca este scris mare ca FUMATUL POATE SA UCIDA, ci sunt tiparite si fotografii cu organe umane - nu de cal, nu de vita! - afectate de cancere provocate de fumat... ce sa mai vorbim?
Ii indeparteaza mesajele acestea pe prea multi fumatori de viciul lor? Pe aceasta tema, in ciuda rapoartelor alarmante, cata lume se mai scandalizeaza, cate reuniuni de criza mai fac dregatorii de la Bruxelles?