Carnavalul trece, problemele raman
carnaval riocarnavalprobleme economice
Vinerea trecuta, incepea al 177-lea Carnaval de la Rio de Janeiro. Potrivit presei internationale, manifestatia ar fi trebuit sa-i faca pe oameni sa uite de situatia grea a celor 27 de state care formeaza Republica Federativa a Braziliei.
In zece orase, o greva a politistilor a facut imposibila organizarea carnavalului si a generat violente in urma carora, 140 de oameni si-au pierdut viata, in numai o saptamana...
Din lipsa de bani, 37 de urbe braziliene nu au mai organizat petrecerile stradale traditionale.
Carnavalul a avut loc, in conditiile in care, in statul Rio de Janeiro, guvernul abia mai are cu ce sa plateasca salariile politistilor, profesorilor si medicilor si are dificultati cu aprovizionarea de baza a scolilor si spitalelor...
In ce priveste orasul Rio de Janeiro, acesta nu a iesit inca din corzi, dupa Turneul Final al Campionatului Mondial de fotbal din 2014 si Jocurile Olimpice de Vara din 2016.
"Vistieria publica este goala, coruptia exaspereaza populatia, violenta face ravagii, dar nici unul dintre aceste rele nu va impiedica Rio de Janeiro sa se bucure de ritmul de samba", scria, inaintea carnavalului, agentia France Presse, citata de Agerpres.
Deci, brazilienilor chiar le ardea de carnaval, stare rezumata de Gregorio Duvivier, scriitor si actor, potrivit caruia, "carnavalul este mai mult decat o petrecere... ne ajuta sa ne detasam de problemele vietii, lucru cu atat mai important in vremuri de criza, cu cat permite reunirea in strada a unei tari ravasite de inegalitati de toate felurile".
"Vistieria publica este goala" - cam ca dansatoarele de samba - si "nici unul dintre aceste rele nu va impiedica Rio de Janeiro sa se bucure de ritmul de samba" - poate ca tocmai asta este buba.
Termenul carnaval vine din latinescul carne vale, un fel de "adio, carne", de aceea carnavalurile sunt organizate inaintea Postului Mare. Adica, o facem lata, dupa care, ne cumintim, suntem... piosi nevoie mare.
Surprinzator sau nu, statele care organizeaza cele mai celebre astfel de destrabalari colective sunt si cele care stau prost spre foarte prost, din punct de vedere economic, financiar.
In loc sa faca tot posibilul sa rezolve problemele individuale si pe cele ale tarii lor, oamenii prefera sa uite de ele si au pretentia ca le pot alunga cu dansuri si artificii.
Distractia este buna, potrivita, adecvata, tocmai cand ai avut multa treaba si ai ajuns sa ai putine (sau deloc) griji, probleme, nevoi. Carnavalul de la Rio dureaza o saptamana, celebrele favele si situatia economica proasta raman.
La noi - unde mare minune ca nu sunt organizate inca astfel de chestii - exista expresia tara arde, babele se piaptana. Nu se stie de ce cine a scornit zicala avea asteptari tocmai de la babe sa stinga incendiul sau poate macar sa fuga din calea lui, in loc sa se pieptene.
La brazilieni, tara arde, in timp ce tinerele brazilience dau din fese. Adio, carne! Adio, carne! - dar macar de-ar zice, dupa aceea, Bine te-am (re)gasit bunastare! Macar de-am zice asta, pe bune, si noi...
Sursa foto: pinterest.com