Cand se mai deschide Bank of Cyprus?
bank of cyprussituatie bank of cyprus romaniaconfiscari depozite
In seara de luni spre marti, clientii sucursalei bucurestene a Bank of Cyprus (BofC) au asteptat cu sufletele, mainile si poate cardurile si carnetele de cec la gura sa vada ce decizie ia institutia de credit sau cea care o guverneaza din Cipru: se redeschide, nu se redeschide...
...se redeschide... normal, onorand toate OBLIGATIILE sau cu jdemii de conditii si cu niscaiva "confiscari" de bani, cum s-a intamplat in tara de origine?
Nimeni nu stie. Tot ce se stie este ca, la 1 aprilie 2013, fara a fi pacaleala, banca centrala din Cipru a anuntat inchiderea, timp de o saptamana, a filialei de la Bucuresti.
Dupa ce a trecut saptamana, banca s-a sucit: nu mai redeschide sucursala pe 7 aprilie 2013, ci pe 22 aprilie 2013. De fapt, au zis ca este vorba despre 2013? Caci - "surpriza"! - nici pe 22 aprilie, unitatile BofC din Romania nu au reluat activitatea.
Faptul - cat se poate de previzibil - ca termenul programat pentru redeschidere s-a lungit si se va mai prelungi nu a fost si nu este de natura sa inspire nici macar vreo relativa incredere cuiva, cat ar fi de naiv.
La fel, nici pana acum, nu se stie exact cati bani le vor fi confiscati tuturor celor (de fapt, nici asta nu se stie... daca tuturor celor) care au depozite in Cipru. S-ar putea sa se stie in septembrie.
Pana atunci, cine a muncit si a pus bani deoparte sau nici macar nu avea economii, ci niste conturi curente si are nevoie de bani ce face? Sta si se uita cum niste ditamai autoritatile... europene dau din colt in colt, ca ultimul elev care nu trece clasa, dupa care difuzeaza informatii a la Radio Erevan?
Iar una dintre aceste informatii, "de ultima ora", arata ca banca centrala din Cipru va implica mai heirupist ca in Romania inceputurilor brigadierilor intreaga societate in salvarea... statului.
Asa s-ar face ca nu vor fi exceptate de la... confiscare nici macar economiile organizatiilor de caritate si nici cele ale scolilor private, care, initial - de parca mai stie cineva ce a fost... initial si ce rost mai are sa tii cont, din moment ce... masurile se schimba de la o zi la alta - urma sa fie scutite. Acu' cica aceste entitati vor fi lasate fara 28% din agoniseli.
Numai in pielea cipriotilor sau a clientilor sucursalei BofC din Romania sa nu te gasesti. Iar prima reactie este sa zici "merci" ca nu ai treaba cu banca respectiva. Dar cine garanteaza, in mod real, ca, in Romania, sau in oricare alt stat sau in intreaga Uniune Europeana, nu vor avea guvernantii... revelatia ca una dintre masurile anti-criza este sa bage mana-n toate depozitele?
Sfarsitul iluziei sigurantei, mai ales pentru cei care mai credeau ca guvernele asa-zis moderne si democrate si constitutiile lor pompoase... garanteaza si apara proprietatea si interesele demosului care i-a ales a fost in momentul in care mai marii de la Bruxelles au decis sa-i deposedeze pe niste proprietari de drept de bunurile lor, in cazul de fata, banesti.
Nicio lege si nicio justitie veritabila din lume nu pune semnul de egalitate intre o intreaga comunitate si vinovatie. Nici macar liderii nazisti nu au fost condamnati in bloc. Pe baza de probe, unii au primit pedeapsa capitala, iar unii au fost achitati.
In schimb, in anul 2013, fara vreo hotarare judecatoreasca doveditoare ca deponetul X, Y, Z, de la primul, pana la ultimul, s-a facut vinovat de ceva, a incalcat vreo lege, vreo norma, insusindu-si ilegal fonduri, UE... confisca bani.
Daca X, Y, Z au obtinut ceva ilegal, atunci anchetati, aflati, judecati, condamnati, ca de aia sunteti autoritati statale extrem de bine platite!
Cum sa iei bani din depozitele unor scoli, asociatii neguvernamentale sau ale Primariei din Nicosia?
Ce diferenta este intre tine, statul, sau intre tine, Comisia Europeana, care iei din banii cuiva depusi intr-o banca, si un individ cu cagula pe fata care patrunde, in casa cuiva?
Cat despre data la care se va redeschide sucursala BofC din Romania... cand vrea ea. Daca nu va convine, ce puteti face?