Cand presa da cu critica-n gard
accidentepresamedia
O televiziune miortica - ajutata de politia rutiera - a facut un experiment: a luat un manechin, i-a... insangerat talpile goale, dupa care l-a aruncat, in vazul tuturor, pe trecerea de pietoni.
Scopul era sa se constate cati dintre soferii care circula pe o sosea aglomerata, care traverseaza cateva sate si comune preorasenesti, se vor opri sa-l ajute pe ranit, cati vor suna la 112, d'astea.
In cele din urma, din cate a aratat televiziunea, au oprit vreo doi insi. Dupa acest rezultat, evident, a urmat bestelirea, infierarea, mustruluirea, sapuneala pentru cei care nu au oprit si, in consecinta, nu au simt civic, sunt dezumanizati, napasatori.
Nimeni nu s-a gandit ca au oprit numai doi soferi din cati or fi fost intrucat, in zona respectiva, se circula cu viteza relativ mica. Aceasta viteza permitea mai buna observare a detaliilor.
Dar chiar si sa fi fost viteza mai mare, manechinul nu era vreo elaborata butaforie din Star Trek, din Razboiul Stelelor, din Terminator, ci o plasmuire dintr-un plastic atat de ordinar, incat era greu sa confuzi manechinul cu o victima umana veritabila.
Prin urmare, cine nu a oprit inseamna ca este un conducator auto care nu are nevoie de control oftalmologic...
In afara de asta, cand ciclistii cad in Turul Frantei, ca mustele si se accidenteaza mai grav decat acestea, cei care nu au luat contact cu asfaltul nu sar in ajutorul nefericitilor, tocmai pentru ca exista medici in masinile de asistenta si in elicoptere.
Un alt experiment relevat de alta televiziune a fost facut de o fotomodela care si-a ascuns (nu prea bine) o camera de luat vederi in turul pantalonilor pentru a constata (la mintea ei, cu surprindere!) ca barbatii si femeile se uita la posterioru-i.
Pai, daca esti fotomodel, inseamna ca arati bine si, dupa cum iti spune profesia, asta faci: pozezi si se uita lumea, barbati si femei, la trupul tau vazut din fata, spate, lateral, in functie de ce te pune mai bine in valoare…
La fel, indelung comentata a fost o fotografie cu niste tineri care, aflati la zeci de kilometri de turnurile gemene, se uita cum iese fumul gros din una dintre cladiri. Iar, presa ii acuza ca sunt indiferenti.
Pai, abia dupa cateva ore, au aflat si oamenii aia ce se intamplase. In primele clipe, nici "locatarii" turnurilor nu stiau in ce moment istoric si in ce drama personala sunt implicati, necum "niste unii", aflati la zeci de kilometri distanta...