Cand boxele, copiatorul si orataniile se infiltreaza in calea agentului termic subventionat
fiscsubventii incalzireajutor incalzireoug iarnastatautoritati localesomeragentia pentru ocuparea fortei de munca
In sfarsit, guvernarea zisa de dreapta ia o masura zisa de dreapta: diferentierea subventiei gigacaloriei in functie de venitul locatarului. Adica miliardarul si saracul sa nu mai plateasca acelasi pret daca nu vor sa le tremure turloaiele si sa beneficieze de igiena.
La prima vedere – asa cum este aproape totul privit in Romania – masura apare justa: cine este amarat plateste mai putin, iar cine este bogat plateste mai mult.
Multi s-au grabit sa spuna ca asa nu se mai irosesc bani publici, in conditiile in care, numai in ultima luna, presa a fost plina de relatari cu sute de cazuri de asa-zise persoane cu handicap care, cu acte false, s-au infruptat din banii publici fara sa le deranjeze cineva.
Revenind... Se spune ca incalzirea se va scumpi cu peste 20% pentru cine are venituri mai mari de 786 de lei pe membru de familie.
In Ordonanta de Urgenta (OUG) privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece, se arata ca, daca familia sau persoana care locuieste singura are in proprietate bunuri care nu sunt de stricta necesitate, nu beneficiaza de ajutor pentru incalzirea locuintei.
Pe lista bunurilor inutile, dispensabile, care te lasa fara subventie se afla... boxe audio, copiatoare, doua hectare de teren extravilan de familie sau 5 porci.
Desigur, la nivel de intentie, toate sunt bune si frumoase, juste. Adica, tu ai salariu minim pe economie sau si mai rau nu ai niciun fel de venit oficial, fiscalizat, si vrei sa te incalzesti cu bani de la stat, dar ai statie cu boxe de sute de wati sau un copiator care nu costa 2 lei si care te mai poate si ajuta sa-ti rotunjesti veniturile.
In cazul hectarelor, ce sa mai vorbim, lucreaza-le, nene, asociza-te si castiga din munca pamantului! Ai porci, pai asta este deja o ocupatie si o sursa de hrana.
Corect. Numai ca, daca in cazul terenurilor si in cel al ramatoarelor, este mai usor de depistat proprietarul, cum o sa constate statul, autoritatile locale, daca am boxe sau copiator? O sa vina peste oameni in case ca perceptorul peste Moromete?
Unde mai pui ca, in curand, statul urmeaza sa realizeze un recensamant. Adica el nu stie, de la starea civila, de la evidenta populatiei, cati cetateni mai are si ne spune noua ca va afla cati au boxe si copiatoare. Ce gluma!
Pe urma, nu se spune nimic despre locuintele care apartin unei mici firme sau unei fundatii. In caloriferele acestora, ce fel de agent termic va ajunge?
Cat va plati pensionarul care s-a mutat cu fiica singura si a inchiriat garsoniera proprietate personala, tocmai pentru a adauga ceva la pensie? Sau, in cazul asta, este norocul chiriasului. Care poate avea salariu 2.000 de euro, dar va plati in functie de veniturile proprietaresei.
In afara de asta, cine are acum salariu de 1.000 de lei, adica mult peste pragul bogatiei (!!!) de… 800 de lei (!!!) stabilit de ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, si este concediat chiar in mijloc de iarna, cum va plati?
In conditiile in care Fiscul nu reuseste sa scoata la suprafata economia subterana, va trimite aceeasi institutie sau vreo agentie de ocupare a fortei de munca date catre autoritatile locale in care sa le informeze ca X nu mai are loc de munca si, implicit, acelasi salariu, drept pentru care i se poate acorda ajutor de caldura?
Foarte greu de crezut. Nimeni nu se osteneste sa dea relatii despre aceste chichite pe care probabil ca nici nu le-a luat in calcul, dar, asa cum se intampla cam intotdeauna cu vreo ordonanta de urgenta, chipurile reformatoare, entuziasmul incalzeste mai mult ca agentul termic.