Cancan si... Kahn-Kahn
dominique strauss kahnfmicancanliderilider
Cazul directorului FMI, Dominique Strauss Kahn, prilejuieste aduceri aminte ale unor situatii similare, in care conducatori de institutii sau de natiuni sau candidati la aceste functii au fost pusi in dificultate.
Asa ca, astazi, la vreo trei zile de la ridicarea cancanului la grad de Kahn-Kahn, unii se intreaba filosofic daca lumea este condusa de lideri sau de pasiunile, de slabiciunile acestora. Pai, mai intai de toate, liderii de orice, de la colhoz si CAP, la multinationale si regate, sunt – surpriza, soc! – oameni.
Si ei se nasc ca urmare a unei firesti apropieri dintre o femeie si un barbat, iar cine se naste astfel va avea, chiar daca in cantitati diferite, aceleasi calitati si aceleasi defecte caracteristice speciei umane. Nimeni, nici chiar un mostenitor de tron, nu se naste lider sau cu functia asigurata. Ca doar multi posibili monarhi nu au mai apucat sa mai si urce pe maretul scaun.
Iar motivele sunt si ele la fel de umane, pe cat de nealbastru le este sangele, de la boli care i-au rapus (insasi sintagma de sange albastru s-a nascut ca urmare a unei boli, manifestata prin insuficienta oxigenare a sangelui) ca pe niste simpli muritori ce erau, pana la pasiuni considerate incompatibile cu inaltimea unui tron.
Asadar, pana sa ajunga lider de ceva, copilul, tzancul, plodul creste si el ca oricare altul, cu lipsuri de afectivitate (cu precadere, la mostenitori de tronuri) sau materiale. Acestea, datele genetice, caracterul, educatia sau lipsa ei, mediul uman si ambiental in care creste orice copil il vor influenta.
Lider sau nelider, unul va alerga dupa femei, altul dupa barbati; unul se va imprieteni foarte strans cu paharul, altul cu tutunul, altul cu... timbrele. Evident, fiecare cetatean isi doreste sa aiba un presedinte sau un rege imaculat, perfect, care sa nu fi calcat si sa nu calce stramb, in niciun fel, vreodata. Se poate si asta si e de dorit. Acestea sunt cazurile in care liderul reuseste sa isi depaseasca aproape total umila conditie umana.
Pe de alta parte, cat timp pasiuniile, viciile liderilor le afecteaza putin spre deloc atributiile si abilitatile de a conduce, socul pe care-l resimte opinia publica este cauzat de falsa urcare pe piedestal a unor oameni ajunsi sa conduca si dorintei aceluiasi public de a fi mintit frumos de catre cei pe care tine mortis sa-i ia drept modele.