Ca sa-ti pastrezi tu locul de munca!
concedieri bancisomeri tinerisomaj tinerilocuri de muncaangajarirobotikrugman
In toata lumea, companii, corporatii sau firme de mici dimensiuni nu stiu ce sa mai faca pentru a reduce costurile. De fapt, stiu: concediaza, in timp ce aparatele de stat raman, de cele mai multe ori, supradimensionate, iar, justa lor dimensionare inseamna tot concedieri.
Numarul somerilor in randul tinerilor creste ingrijorator, mai ales in Europa, unde, cu toate acestea, exista persoane cu doua maini, doua picioare si ceva minte care nu au lucrat in viata lor, dar sunt asistate de stat, adica tot de cei care mai au locuri de munca.
In acelasi timp, persoanele trecute de 45-50 de ani sau si mai mult isi gasesc din ce in ce mai greu patron care sa le plateasca salarii si asigurari.
Pe fondul noilor reduceri de personal, randurile somerilor se vor ingrosa. Dintr-unii din cei mai mari angajatori, bancile au devenit unii dintre cei mai mari... concediatori.
Banci americane si europene taie in carne vie, intrucat un numar asa-zis mare de angajati nu presupune numai plata salariului propriu-zis, ci si a taxelor si altor contributii catre stat, in contul angajatilor.
Dupa ce Barclays a anuntat concedieri de vreo 3.700 de suflete muncitoare, hop si grupul ING zicand ca va disponibiliza inca 2.400 de angajati care lucrau in divizia destinata persoanelor fizice. Si astea sunt numai "ultimele stiri" care se adauga pogoanelor din anii precedenti...
De la inaltimea Nobelului sau pentru Economie, Paul Krugman vorbeste incantat despre o noua revolutie, una in care automobilele fara sofer devin realitate, in care tehnologia influenteaza lumea fizica, "imbunatatind transportul, productivitatea si eficienta".
Din varful sau de actiuni la Microsoft, Bill Gates il completeaza pe Krugman, filosofand despre faptul ca robotii sunt urmatoarea tehnologie care va schimba lumea. Cu siguranta ca, deja, robotii au schimbat lumea si o vor mai schimba, aparent numai in bine.
Au impanzit fabrici si uzine, tin loc de animale de companie si - iata - de sofer; vor ajunge barmani, instalatori, zugravi, bone, menajere, prieteni de familie, practic… orice…
Mai este conceperea si fabricarea de roboti de catre alti roboti o atat de mare provocare? Iata una mult mai solicitanta, domnule Gates! Ce le mai ramane de facut, cu ce se vor mai ocupa miliardele de oameni nascuti si puhoaiele care vor urma?
PS: Data viitoare cand vreo duduie lucratoare de banca va mai intreaba de ce platiti factura la ghiseu si nu prin canalele alternative, pe langa motivele personale ale fiecaruia, un raspuns ar fi: ca sa-ti pastrezi tu locul de munca!