Bugetul de raschetat
buget 2014taierialocari bugetareponta
In fiecare an, dezbaterile "pe buget" provoaca cresteri de tensiune si de tensiuni intre "putere" si opozitie si intre sustinatorii celor doua tabere.
Totodata, cum este firesc, cei care primesc mai putini bani se revolta, protesteaza, infiereaza, critica, iar cei care vor avea mai multi bani de consumat tac multumiti.
In cazul bugetului pentru 2014, printre pierzatori, se numara ICCJ, ministerele Justitiei; Internelor; Sanatatii si cel al Culturii, precum si ANI si CSM.
Astfel, ICCJ va avea la dispozitie 66,2 milioane de lei, in scadere cu 0,22%; Curtea de Conturi 190,1 milioane (-3,86%); Ministerul Afacerilor Externe 656 milioane (-6,40%); Ministerul Justitiei 2,5 miliarde (-3,15%); Ministerul Afacerilor Interne 8,3 miliarde lei (-4,08%); Ministerul Tineretului si Sportului 372,3 milioane lei (-0,74%); Ministerul Sanatatii 7,96 miliarde (-18,71%); Ministerul Culturii 522,5 milioane (-8,52%), Ministerul Economiei un miliard (-3,78%); Ministerul pentru Societatea Informationala 138,7 milioane lei (-9,24%).
Printre castigatori, se afla Presedintia, Parlamentul, Curtea Constitutionala, SRI, ministerele Dezvoltarii si Administratiei; Apararii; Muncii; Agriculturii; Educatiei si cel al Transporturilor.
Administratia Prezidentiala va primi 25,5 milioane lei, cu 2,79% mai mult, Senatul 101,6 milioane, in crestere cu 6,42%, Camera Deputatilor 238,8 milioane (+6,86%), Curtea Constitutionala 14,69 milioane (+0,71%), Secretariatul General al Guvernului 7,2 miliarde lei (+10,03%).
Dupa cum zice dom’ Ponta incercand sa explice ca depunerea de amendamente la Legea bugetului nu sporeste dimensiunile tortului, bugetul statului este ca al unei familii: "daca vrei sa schimbi telefonul, nu mai schimbi televizorul".
Corect! Numai ca o familie traieste din si pe banii sai pe care poate - fara sa dea socoteala nimanui - sa-i toace, sa-i arda sau pe care ii poate cheltui chibzuit si chiar inmulti.
Face statul una dintre aceste doua actiuni sau macar pe penultima? Nu prea.
Curtea de Conturi tot controleaza si rascontroleaza si anunta prejudicii de miliarde. Este sanctionat cineva pentru ele?
Desigur, cetatenii nu au acces direct la actele care arata achizitii inutile, supraevaluari si asa mai departe. In schimb, unele nereguli pot fi vazute cu ochiul si cu spiritul liber.
Asa se faca ca, in fiecare an, unele strazi, aflate in perfecta stare - fara gropi, fara gropite, fara petice - sunt "raschetate", decopertate, dupa care asfaltatorul vine si pune la loc ceva ce era deja si taie linistit o factura raschetand din bugetul primariei, de fapt, al nostru, al tuturor.
Dincolo de combaterea evaziunii fiscale, dincolo de solutii FMIstice, una dintre cele mai simple si eficiente masuri anticriza, valabila si in vremuri de economie duduinda, este oprirea scurgerii banilor printre degete.