Bucurati-va de (ochelari de) Soare!
ochelari de soarelentile polarizateprotectie soare
Desi, in acest an, primavara si-a prelungit granita mult inspre vara, in sfarsit, am intrat pe teritoriul presarat cu insule de canicula al acesteia din urma.
Toamna, iarna, primavara sau vara, cert este ca, mai ales in cel din urma anotimp, soarele straluceste si arde... pamant, asfalt, recolte, piele si retine.
Multi dintre turistii care se coc pe plaja sau dintre trecatorii prin orasele incinse au deprins bunul obicei de a-si proteja pielea cu niscaiva cosmeticale speciale, dar unii uita sa-si protejeze ochii sau acorda foarte putina atentie calitatii ochelarilor de soare.
Expunerea la soare a ochilor neprotejati cu ochelari poate cauza afectiuni grave, mai ales in cazul copiilor, ai caror ochi, ca si celelalte parti ale corpului, sunt mai vulnerabili la radiatiile solare decat cei ai adultilor.
Asadar, nici macar in cazul "celor mici", ochelarii de soare nu mai trebuie priviti ca fiind un moft, ci un produs de stricta necesitate.
La fel ca orice marfa, pretul ochelarilor de soare porneste de la cateva zeci de lei si poate ajunge la cateva... mii.
Aceste din urma preturi sunt practicate nu neaparat pentru ca respectiva pereche chiar face atat (desi poate ingloba metale pretioase si manopera europeana) ci mai mult pentru ca exista persoane care isi permit sa plateasca sume atat de mari.
Desi ramele ochelarilor scumpi pot fi din aur, titan sau fibra de carbon, desi pe ele stau scrise numele unor celebre case de moda, lentilele s-ar putea sa fi ramas mult in urma pretioaselor materiale si sigle, nefiind nici macar polarizate, cum sunt cele ale unor ochelari mult mai putin scumpi sau chiar ieftini.
Asadar, prima trasatura importanta a unor lentile menite sa ne protejeze ochii este polarizarea.
In timp ce lentilele nepolarizate nu fac decat sa arate totul in jur mai intunecat si (poate) sa provoace dureri de cap, lentilele polarizate reduc drastic sau total reflectia luminii pe diferite suprafete, de la apa, la asfalt si parbrize sau lunete de automobil.
Si mai important este ca lentilele respective sa blocheze 100% radiatiile ultraviolete (UVA, UVB - cele mai periculoase - si UVC) UV 400, adica avand o lungime de unda de pana la 400 de nanometri.
De asemenea, ca sa nu va scoateti des ochelarii, puteti alege lentile polarizate heliomate, care se inchid sau de deschid, in functie de intensitatea luminii.
Exista si lentile polarizate tratate oleofob si hidrofob si care au mici fante care permit aerisirea, astfel incat sa nu apara deranjantul condens, cand utilizatorul trece brusc de la temperaturi scazute la unele mari.
Toate aceste caracteristici costa, dar, de multe ori, mai putin decat ochelarii mai slabi din punct de vedere al tehnologiei, dar mai respectati numai pentru ca poarta o anumita marca, nici macar specializata in fabricarea de ochelari de soare.
Insa, daca o pereche de ochelari a costat mai mult, poate ca si grija proprietarului va fi direct proportionala cu pretul platit. Probabilitatea de a-i uita pe masa terasei sau pe plaja sau probabilitatea de a se aseza pe ei scade.
Dar, pana la urma, oricat ar costa ochelarii, lumina ochilor este nepretuita. Deci, bucurati-va de ea si bucurati-va de (ochelari de) Soare!