Anotimpuri si monede
maxim franc elvetiancurs franccredite francimoneda refugiu
Astazi, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat, pentru francul elvetian, un curs de 4,5054 de lei, acesta fiind cel mai ridicat nivel atins vreodata de moneda elvetiana, in raport cu cea romaneasca.
In urma cu zece ani, deci, pe 21 ianuarie 2005, tot BNR calcula un curs de numai 2,4940 de lei, pentru un franc elvetian.
La aceeasi data, euro valora, la cursul oficial, 3,8584 de lei; dolarul american 2,9686 de lei, iar o lira sterlina 5,5310 lei.
Dintre aceste valute, pe 21 ianuarie 2015, numai lira sterlina mai are un nivel apropiat de cel de acum zece ani.
Cum este firesc, cei care s-au imprumutat in franci elvetieni fara sa fie platiti nici macar partial in moneda statului mare manufacturier si exportator de ceasuri sunt aproape de pragul apoplexiei.
Numai in pielea lor sa nu fi, desi toti cei care si-au cumparat case imprumutandu-se in hartiile de valoare tiparite de Banca Nationala a Elvetiei nu se simteau atat de rau in propria piele, cand francul valora jumatate fata de prezent, in timp ce angajati platiti in lei se imprumutau tot in lei semnand contracte de credit cu dobanzi mult mai mari, dar se puneau, astfel, la adapost de riscul valutar.
Asadar, francul este cat euro, care, in relativ scurt timp de la punerea in circulatie a depasit dolarul american. Pe de alta parte, cand euro era sub 4 lei, cine mai credea ca va (mai) ajunge inspre 4,5?
La fel, acum, cand francul elvetian se apreciaza, exclusiv ca urmare a jocurilor valutare, este greu de crezut ca va da inapoi, dar, mai mult ca sigur, mai devreme sau mai tarziu, o va face.
Fiind moneda "de refugiu", dupa ce sta ploaia, dupa ce trece criza, toata lumea va vinde "in draci" franci elvetieni si aur.
Dar, deocamdata este greu de crezut, la fel cum greu de crezut este, cand afara sunt minus 15-30 de grade si stratul de zapada ajunge la jumatate de metru chiar si in orase, ca, peste doua-trei luni, temperaturile vor fi de plus 15-20 de grade, iar zapada va disparea ca prin farmec.
La fel, este greu de crezut - mai ales cand memoria este scurta - ca, in vremuri de canicula, la plus 35 de grade si dupa doua luni de seceta, vor urma temperaturi de minus 15-30 si precipitaii abundente... dar vor veni, la fel cum vin si trec ciclurile financiare, la fel cum se apreciaza si se depreciaza monede...