Anatomia celor grei
respect medicimedici romaniaupusmurd
Este foarte posibil ca primul pacient al sistemului medical din Romania sa fie chiar sistemul medical. De fiecare data cand se produce cate o nenorocire - deci des - ies la iveala deficiente, divergente, carente.
Saptamana trecuta, 22 din 31 de medici de la Unitatea Primiri Urgente (UPU) SMURD a Spitalului Floreasca din Bucuresti si-au depus demisiile. Ulterior, li s-au alaturat mai multi asistenti medicali.
Cauza demisiilor: preconizata lipsa de medicamente (culmea, nu din cauza banilor, ci, dupa spusele demisionarilor, a managerului spitalului) si felul in care sunt tratati medicii de la UPU de catre seful spitalului respectiv.
Situatia s-a rezolvat relativ repede, dupa ce managerul unitatii medicale a fost cel care a demisionat, in cele din urma, iar medicii de la UPU si-au retras demisiile.
Conflictul de mai sus a generat reactii ale opiniei publice. Unele voci aprinse sustineau ca nu conteaza catusi de putin ce conflicte exista intre doctori, ei trebuie morti-copti sa-si faca datoria, "ca de aia sunt platiti!"
O atare atitudine si atat de multa lipsa de intelegere este de asteptat mai degraba de la cine nu are loc de munca, fiind somer, rentier, mostenitor de parinti sau de rude instarite.
Cine este batut de soare, vant si ploi in campul muncii ar trebui sa fie ceva mai rezervat in a pretinde ca medicii au numai obligatii.
In primul rand, medicii sunt si ei oameni. Ce surpriza, nu? Au si ei cate un creier, cate o inima, cate un ficat, cate un pancreas, doi rinichi care, ca in cazul oricarei fiinte umane, pot si sunt afectate de stres (si inca ce stres!), au si ei personalitate, demnitate, mandrie.
Cert este ca prestatia lor medicala este strans legata, este direct proportionala cu nivelul de liniste (de orice fel) in care trebuie sa-si faca treaba.
Mai putin stres, mai multa acuratete in stabilirea diagnosticului, in prescrierea si aplicarea tratamentului. Mai mult stres, mai multe griji, mai multe nemultumiri, mai putina acuratete, mai mult malpraxis. Macar atat sa fi inteles din "Anatomia lui Grey"...
Una este "sa manance" cineva o litera dintr-un text. Studii de specialitate arata ca un cititor experimentat nu este catusi de putin impiedicat sa citeasca rapid de lipsa unei litere sau a mai multora.
In acelasi timp, oricat de suparator ar fi, un dezacord nu a omorat pe nimeni si nici cacafonia n-a sunat atat de rau incat sa provoace vreun atac de cord.
De la soferii de autobuze/autocare, pana la pilotii de nave, de aeronave, culminand cu judecatorii instantelor, exista categorii profesionale care au “pe mana” sortile a zeci sau sute de oameni.
Insa, vrand-nevrand, la un moment dat, toti ajung(em) la medic. Poate ca de aceea intreaga societate ar trebui sa aiba grija de vindecatorii sai ca de ochii din cap (caci si acestia tot cu ajutorul unui medic se trateaza).
Pe langa faptul ca medicul nu ar trebui sa aiba decat gigagrija propriei sanatati si pe cea a pacientilor, nu grija scumpirii gigacaloriei, gigabytului, kilowattului, acum sa mai aiba pe cap si un conflict de munca si lipsa de respect si de intelegere a unei parti a populatiei.
Care uita ca medicii au - mai mult ca oricand - libertatea de a pleca pe alte meleaguri, catre societati civilizate, care au invatat sa-si aprecieze, din toate punctele de vedere, tamaduitorii...