Amicul public Numarul 7
mari contribuabilicontributii bugetpetromrezultate petrominvestitii
In luna februarie, numeroase companii au raportat rezultatele obtinute anul trecut. Unele institutii au obtinut profit in crestere, altele in scadere, altele au trecut sau au ramas pe pierderi.
Intr-una dintre aceste situatii, s-au aflat si bancile romanesti. Numai ca, pe ansamblu, intreg sistemul a inregistrat pierderi, mai exact cele mai mari pierderi din existenta sa.
Asta dupa ce, in 2008, chiar anul de incepere al crizei, fusese cel mai bun din aceeasi istorie, pentru ca decaderea situatiei internationale s-a resimtit la noi mai spre finalul anului.
In 2008, profitul intregului sistem a fost de 4,4 miliarde de lei, dar, in 2012, bancile au trecut la o pierdere totala de 2,1 miliarde de lei. Luati in calcul ultimii trei ani, minusul este de 3,4 miliarde, ca urmare a creditelor neperformante si a lipsei altora noi si performante.
Cele mai mari banci din sistem, BCR si BRD, au raportat pierderi de 1,2 miliarde de lei, respectiv, de 332 milioane de lei. In schimb, Banca Transilvania a anuntat un profit de 320 de milioane de lei. Pe plus a revenit si Banca Carpatica.
Tot luna trecuta, Petrom a anuntat un nou profit net istoric: 3,946 miliarde de lei, la vanzari mai mari cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde de lei, in conditiile in care a facut investitii de peste un miliard de euro.
Cel putin la fel de important ca propriul profit, Petrom a facut circa 10% din veniturile bugetului de stat. 8,874 de miliarde de lei a dat Petrom, din care taxe directe de 2,207 miliarde si 6,305 miliarde, indirecte. Statul a incasat, in 2012, de la Petrom dividende de 362 milioane de lei, adica, mai mult decat intregul castig net al Bancii Transilvania.
Prin urmare, Petrom a fost cel mai mare contributor, amicul public Numarul 1. Din cei zece giganti degraba varsatori de taxe si impozite la buget, unul este din Constanta, unul din Prahova, unul din Ilfov, unul din Sibiu si inca unul din Cluj. Cei zece au adus bugetului taxe directe si indirecte in suma totala de 30,274 miliarde de lei.
Din Bucuresti provin cinci... firme, ocupand primul loc, al doilea, al saselea, al saptelea si al noualea.
Din cele zece, noua sunt din domeniul petrol si gaze si al producatorilor de tutun si produse din tutun, ambele categorii cu mare dever de accize.
Singura exceptie, singurul "intrus", printre aceste doua domenii, ocupa locul al saptelea si are sediul in Bucuresti, mai exact in Sectorul 3, pe Strada Lipscani, numarul 25, si a contribuit la buget cu peste 1,51 miliarde de lei, obtinand, totodata, in ultimii ani, profituri insemnate, chiar daca scopul sau nu este - culmea! - profitul.
Iar, daca il obtine, este obligata sa dea 80% din el catre stat, desi se autofinanteaza, adica nu consuma un leu de la bugetul pe care-l alimenteaza.
Fara indoiala, este meritul respectivei institutii, dar oare in economiile mai mult sau mai putin sanatoase, mai mult sau mai putin libere, mai mult sau mai putin afectate de criza, din SUA, Marea Britanie, Germania, Franta, Elvetia sau in economiile emergente, pe ce loc in clasamentul contribuabililor, s-or afla propriile banci nationale?