Aderam, calatorim, radem, glumim, da' sa nu ne cumpere altul incinta
vanzare pamant strainicumparare pamant strainistrainiterenuri agricole
Din ciclul "cine mai atenteaza, cine mai conspira la adresa plaiurilor mioritice", face parte si noua plangere, noua smulgere de par din cap nationala legata de posibilitatea ca persoanele fizice cu alta cetatenie decat cea romana sa poata cumpara terenuri, pamanturi.
Blocarea vanzarii de terenuri catre straini persoane fizice dupa 2013 este vazuta ca lipsita de sanse (!) chiar de catre noul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia.
Dezolat, Fuia ne-a spus ca posibilitatea ca cetateni straini sa poata cumpara pamant este prevazuta in insusi Tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana.
Ce ne-ar mai fi placut noua – in stilul balcanic deja consacrat – sa fi trantit o ordonanta de urgenta si, pac, schimbam o data si inca o data, de cate ori era nevoie. In schimb, ghinion: dupa ordonante care modifica de cinci ori alte ordonante, dupa jdemii de modificari ale Codului fiscal, ale unor legi organice, rigoarea (imperfecta, dar mult superioara) legislativa a Uniunii nu permite modificarea Tratatului de aderare.
Ca, la ei, de fapt, si la noi – ca cica am aderat – legile nu se schimba dupa directia vantului. "Noi am acceptat, prin Tratatul de aderare, aceasta clauza, aceasta obligatie, ca, la 31 decembrie 2013, vom liberaliza piata terenurilor agricole. Deci, sansele de a bloca vanzarea terenurilor catre straini dupa 2013 sunt aproape de zero. Asta nu inseamna ca nu vom face demersuri", a spus ministrul.
Adica, sunt toti romanii miliardari sau nu chiar asa de miliardari liberi (li-beri!) sa cumpere terenuri si imobile in statele Uniunii Europene si chiar in cele Unite ale Americii (cum ne recomanda insusi dom' Tariceanu)? Sunt.
De ce nu ar fi, la randul lor, si europenii din statele in care ne ducem noi liberi (li-beri!) sa cumparam terenuri sa cumpere terenuri in Romania? Aaa, ale noastre sunt mai ieftine acum? Atunci, sa le pretuim! Poate asa, terenurile agricole mioritice se vor indrepta spre adevarata lor valoare si nu vor mai fi lasate parloaga.
Nu este cumva lipsa de... multe sa vrei sa faci parte dintr-o familie, cum este Uniunea Europeana – in care nu ne-a pus nimeni pistolul la tampla sa intram! - si sa vrei sa ai numai beneficii, sa vrei numai sa poti sa iei, iar, cand este sa dai, sa te ia cu ameteala, cu dureri de stomac, cu panica?
Facem scandal ca, desi suntem membri UE (fara a fi catusi de putin integrati – dovada chiar aceasta mentalitate) nu ni se deschid laaarg portile tuturor pietelor muncii din Uniune, ba chiar din Elvetia sau Norvegia, dar, cand este sa respectam ce noi insine am semnat (se pare ca tot ca primaru’) este prilej de alta plangere nationala.
Dar, pe de alta parte, avem pretentia la investitii straine directe de multe zeci de miliarde, la crearea de locuri de munca, la mai multe descalecari de multinationale. Totodata, cand este sa cumparam bunuri si servicii, nu avem nicio strabatere ca nu sunt romanesti. Inclusiv unele seminte puse sa rodeasca in pamantul romanesc, masinile agricole cu care este lucrat acelasi pamant romanesc, combinele care strang recolta.
Romanul revoltat ca vine... veneticul sa-i cumpere pamantul nu este obligat sa-l vanda. Mai ales ca, daca statul are temeri, ar trebui sa cumpere el sau sa-l incurajeze pe proprietar sa-l lucreze.
In afara de asta, si-au smuls englezii parul din cap cand a cumparat egipteanul Al Fayed magazinul Harrod’s, dupa care l-a vandut catre Quatar Holdings?
S-au dat de ceasul mortii francezii cand acelasi egiptean a cumparat hotelul Ritz pe care l-a renovat de vreo suta de ori, creand si pastrand locuri de munca inalt calificate?
Cate proprietati funciare, imobiliare au Abramovici si alti rusi "de vaza" in Marea Britanie? Cate au in Franta, in capitala ei, pe Riviera? Cati quatarezi cumpara la greu proprietati in Hexagon? Si asta sunt numai doua exemple de state ale Uniunii Europene in care importante proprietati sunt cumparate nici macar de cetateni ai Uniunii.
Se da cineva – in afara de Marine Le Pen – de ceasul mortii? Isi pune Sarkozy mainile-n cap? Intra pragmatica regina Elisabeta a II-a in fibrilatii? Poa’ sa plece vreunul dintre noii sau vechii proprietari – fie ei bastinasi sau... venetici – cu proprietatile in carca? Nu prea.