14 administratori de pensii private obligatorii, amendati de Consiliul Concurentei pentru ca s-au inteles sa incalce legislatia
cssppccpensii privatepensii
Consiliul Concurentei (CC) a amendat cu 5,2 milioane de lei un numar de 14 administratori de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) care "s-au inteles" sa incalce legislatia cu privire la repartizarea persoanelor care s-au inscris la doua sau mai multe fonduri.
"Administratorii de fonduri de pe Pilonul II, in pofida legii, au modificat legislatia in ceea ce priveste modul de repartizare a persoanelor care au aderat la mai multe fonduri de pensii private. Potrivit legii, cei cu mai mult de doua semnaturi trebuiau sa intre intru-un proces de repartizare aleatorie, asa numita loterie. Practic, administratorii s-au inteles si si-au impartit in mod egal persoanele cu dubla semnatura", a declarat, intr-o conferinta, presedintele CC, Bogdan Chiritoiu.
El a adaugat ca institutia pe care o reprezinta incrimineaza "aceasta intelegere" si a aplicat o amenda de 5,2 milioane de lei (1,22 milioane de euro), sanctiune care vizeaza 14 administratori.
"Potrivit datelor CC, circa 78.000 de persoane au aderat la mai multe fonduri. Acestia trebuiau sa intre in loterie, si nu repartizati in mod egal intre administratori, asa cum s-a intamplat. Amenda reprezinta o zecime din valoarea activelor fondurilor administrate de fiecare societate la finele anului 2009", a precizat Chiritoiu.
Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), activele nete pe Pilonul II se situau la 2,38 miliarde de lei.
Investigatia CC a inceput in decembrie 2007 si a vizat modul de repartizare a persoanelor care au aderat la mai multe fonduri de pensii private si posibila intelegere intre administratori cu privire la nivelul maxim al comisionului de administrare pe care urmau sa il practice pe Pilonul II.
"In acest caz, investigatia, care vizeaza sase administratori, nu s-a incheiat. Acesti administatori au facut schimburi de emailuri si s-au inteles sa practice nivelul maxim pe care legislatia il permite in privinta comisionului de administrare. Consiliul Concurentei nu vrea sa dea un vot de blam acestei industrii, dar nu poate ignora aspectele anticoncurentiale care s-au manifestat pe aceasta piata", a spus Chiritoiu.
In prezent, pe aceasta piata mai activeaza noua administratori, fiecare gestionand cate un fond.
"In cazul agentilor care au participat la intelegere si care nu mai activeaza in prezent pe Pilonul II, raspunderea a fost atribuita succesorului legal", a mai spus presedintele CC.
Defalcat, cea mai mare amenda revine ING Fond de Pensii - 1,573 milioane de lei, urmata de Allianz-Tiriac Pensii Private - 1,259 milioane de lei si Generali Pensii Private - 474.333 lei.
In cazul celorlati 11 administratori, sanctiunile sunt urmatoarele: Aviva Fond de Pensii - 422.868 lei, BCR Pensii - 391.809 lei, Eureko Pensii Private - 382.215 lei, Alico Fond de Pensii (fosta AIG Fond de Pensii) - 293.443 lei, BRD Pensii Private - 165.911 lei, Aegon Fond de Pensii - 150.301 lei, Omega Interconsult SRL (fosta OTP Fond de Pensii) - 58.699 lei, KD Real Management Solution SRL - 21.839 lei, Prima Pensie Fond de Pensii - 13.713 lei, TBIH Management Services SRL - 4.748 lei si IMO Property Investments - 1.815 lei.
Conform CC, acesta este primul caz in care se constata atat incalcarea legislatiei nationale privind concurenta, cat si incalcarea legislatiei comunitare.
Intrebat daca autoritatea de reglementare in domeniul pensii private a stiut de intelegerea administratorilor, Chiritoiu a afirmat ca repartizarea persoanelor cu dubla semnatura s-a realizat cu "stiinta" CSSPP.
"Faptul ca autoritatea de reglementare a stiut de intelegerea administratorilor ne-a determinat sa aplicam o sanctiune mai putin drastica. Daca arbitrajul administratorilor s-ar fi realizat fara stiinta CSSPP, CC ar fi aplicat o sanctiune de 2% din valoarea activelor nete ale fondurilor administrate de societatile sanctionate", a spus Chiritoiu. SURSA: Mediafax