36 de constatari stiintifice despre fericire
stiintafericiresuccesintrebariviitorstres
Iata cateva constatari stiintifice de exceptie, despre fericire si succes, la care nu ne-am fi gandit, in rutina noastra zilnica. Multe din acestea sunt sustinute de cercetari ale unor savanti, care au vrut cu orice pret sa raspunda la o intrebare: Ce este fericirea?
1. Te simti mai bine cand oferi, decat atunci cand primesti
Oricare ar fi filozofia ta privind cadourile, ai putea crede ca fericirea vine din banii cheltuiti in scop personal - dar potrivit unui studiu realizat de trei cercetatori americani, cei care ofera sunt mult mai fericiti decat cei egoisti.
2. Femeile sunt tot mai nefericite
Un studiu simplu a dedus urmatorul fapt: din 1970 pana in prezent, fericirea "raportata" de femei a scazut, fata de cea a barbatilor.
3. Bunica ta a avut dreptate doar pe jumatate, cand ti-a povestit despre lucrurile care te pot face fericit
Unele lucruri explicate de bunica ta sunt corecte. Gaseste-ti jumatatea, casatoreste-te; sfaturi excelente. Se pare ca insasi casatoria aduce fericire. Ce parere aveti?
4. America este mai fericita
The Atlantic Monthly scrie ca Facebook contorizeaza "sentimentele Americii" prin intermediul GNHI - Gross National Happiness Index, care a crescut.
5. Fericirea este contagioasa
Ne imaginam ca suntem doar niste persoane individualiste, responsabile pentru propriile alegeri si emotii, dar independenta este doar un mit romantizat. Nu exista niciun zid intre oameni.
6. Uneori, renuntarea la speranta aduce fericirea
Speranta nu ii face mai fericiti pe pacientii bolnavi de o afectiune incurabila, potrivit unui studiu realizat de University of Michigan Health System.
7. Deprinderea unei meserii este stresanta si afecteaza fericirea
Contrar studiilor recente, o alta cercetare arata ca oamenii care sunt implicati in activitati competitive, de exemplu la munca, scoala sau intr-un sport experimenteaza o diminuare a fericirii pe termen scurt, se bucura mai greu de aspectele vietii si sunt mai stresati.
8. Zilierii sunt mai fericiti decat angajatii cu norma intreaga
Cei care sunt platiti cu ora fac o legatura mai puternica intre venit si fericire, potrivit unui studiu PSPB (Personality and Social Psychology Bulletin).
9. Ar trebui sa castigi de 2,5 ori mai multi bani, pentru a fi fericit lucrand pentru altcineva, decat in situatia in care ai lucra pentru tine insuti
10. O harta a fericirii pe Pamant
11. Cel mai fericit ai fi daca ai locui intr-un cartier bogat, situat intr-o tara saraca
Oamenii bogati sunt mai fericiti cand traiesc printre cei saraci.
12. Conservatorii sunt mai fericiti decat liberalii
Un studiu arata ca ideologia conservatoare ofera o adevarata baricada contra sentimentelor negative, referitoare la inegalitatea economica, element de care nu beneficiaza si liberalii.
13. Relatiile sunt mai bine sudate, cand ambii parteneri sunt la fel de fericiti
Trei economisti au demonstrat ca partenerii tind sa fie la fel de fericiti, cand decid sa locuiasca impreuna. Cand un partener este mai fericit decat celalalt, avem o problema. Prapastia dintre fericirea celor doi duce la separarea inevitabila.
14. Cei mai impulsivi oameni pot fi si cei mai fericiti
Cei capabili sa treaca de la o stare la alta si sa supravietuiasca in orice conditii, pot fi cei mai fericiti.
15. Teama si tristetea transforma pasiunea de a urmari jocurile sportive intr-una si mai intensa
Suporterii n-ar fi la fel de fericiti, daca nu ar simti emotia meciurilor, frica, disperarea, fericirea protagonistilor.
16. Pacientii cu probleme psihice pot auzi si voci "pozitive"
Nu toate vocile auzite de cei instabili psihic sunt "demonice". Unele sunt pozitive, spun cercetatorii.
17. Cand sotiile sunt mai frumoase decat sotii, toata lumea este mai fericita
Aspectul fizic joaca un rol esential in cladirea unei relatii si influenteaza evolutia mariajelor.
18. Prea mult sprijin poate ruina o relatie
In cadrul unor studii recente, realizate in randul cuplurilor heterosexuale, in primii lor ani dupa casatorie, cercetatorii au descoperit ca prea mult sprijin ruineaza visurile celor doi. Ambii parteneri sunt fericiti atunci cand barbatii primesc un anumit tip de sprijin, iar femeile cer sprijin doar cand au nevoie.
19. Jocurile video pot reduce frecventa cosmarurilor
Un studiu arata ca gamerii care experimenteaza provocari in jocurile video vor dormi mai linistiti.
20. Depresia are si beneficii
Potrivit cercetatorilor, depresia altereaza modul de gandire si comportamentul in unele modalitati benefice. De exemplu: Oamenii deprimati tind sa intoarca o problema pe toate partile. Ei gandesc mult mai analitic, mai prudent.
21. Recompensele mari ii determina pe oameni sa nu mai fie la fel de motivati si sa aiba performante mai slabe
Profesorul universitar Roy Baumeister (Florida State University) i-a rugat pe studentii sai sa joace un joc video si s-au descurcat de minune. Apoi, un superior a intrat in camera si i-a laudat. Imediat, acestia au pierdut urmatoarele runde de joc. Nu au mai fost atenti; au fost mai concentrati asupra realizarilor personale, decat asupra performantei.
22. Oamenii fericiti sunt norocosi
Oamenii norocosi vad lucrurile intr-o nuanta mult mai pozitiva. Ei isi imagineaza cum pot evolua lucrurile in sensul opus.
23. Cel mai bine este sa nu te lasi descumpanit de actiunile celorlalti
Realismul are o mare problema, fiind deprimant prin definitie. Nu trebuie sa ne lasam descurajati de actiunile celorlalti.
24. Oamenii casatoriti sunt mai fericiti
Facebook analizeaza in mod regulat starea de fericire a utilizatorilor. De Ziua Indragostitilor, specialistii Facebook au descoperit urmatorul lucru: Oamenii care se declara ca fiind casatoriti sunt mai impacati cu ei insisi; de asemenea, cei care nu isi dezvaluie starea civila sunt cu 50% mai negativisti decat ceilalti.
25. O sa faci fata tragediei mai bine decat ai fi crezut
S-ar putea sa te intrebi daca poti face fata adversitatii, violentei, tragediei - sau chiar unor evenimente incredibil de pozitive. Se pare ca oamenii pot anticipa evenimentele majore si in consecinta, se adapteaza din mers. O sa fii bine.
26. O viata traita la maxim aduce fericirea
Ritmul vietii este dovedit mai rapid in Japonia, Europa si tarile “reci, bogate si individualiste”. De asemenea, acesti oameni fumeaza mai mult si sunt mai predispusi la atacurile de cord.
27. Nu-i semn bun daca esti mai fericit decat partenerul tau de viata
Ar trebui sa fie un barbat (sot) mai fericit decat nevasta sa? Nu, daca vrea sa ramana... casatorit. Au spus-o cercetatorii, nu noi.
28. Excluderea sociala doare ca naiba
Excluderea sociala doare? Cu siguranta! Oamenii care sunt marginalizati vor fi intotdeauna mai deprimati decat ceilalti.
29. Nostalgia te va face sa te simti mai putin singur
Nostalgia are efect asupra singuratatii. Patru studii au analizat impactul nostalgiei asupra celor singuri. Singuratatea reduce perceptia sprijinului social, dar majoreaza intensitatea nostalgiei.
30. Poti accentua experientele bune sau rele? Da
Sase studii demonstreaza ca intreruperea unei experiente curente poate transforma alte experiente intr-unele mai placute; de asemenea, fenomenul accentueaza experientele neplacute. Consumatorii evita sa intrerupa experientele placute si aleg sa “faca pauze dese” la cele neplacute.
31. Fericirea vine si din socializare, dar vorba goala nu iti aduce nimic substantial
Socializarea, da. Vorba inutila, nu. Oamenii fericiti isi petrec mai mult timp pentru a discuta cu ceilalti; cei nemultumiti prefera sa stea singuri. Nu este surprinzator. Cei fericiti nu poarta, de obicei, discutii superficiale, preferand conversatiile fructuoase.
32. Capacitatea prezicerii viitorului nu te face mai fericit
Capacitatea de a previziona o anumita actiune, precum si consecintele ei, nu contribuie la accentuarea fericirii. Cei deprimati sunt mult mai exacti in acest sens, decat cei fericiti.
33. Gandirea rapida si limpede aduce fericirea
34. Dorintele tale te pot face nefericit
Rezultatele au fost extrase in urma unui studiu realizat in China rurala. Au fost analizate determinantele aspiratiilor la un anumit venit, raportat la venitul minim necesar (raportat) si determinantele subiective, precum satisfactia vietii si satisfactia salariului. Cand aspiri la ceva ce nu poate fi indeplinit, devii mai putin fericit.
35. Actiunea de depozitare a lucrurilor in cutii reduce stresul si tristetea
Actul fizic prin care asezi niste obiecte cu semnificatie intr-o cutie reduce tristetea si iti da sentimentul de eliberare. Patru experimente stiintifice sustin acest fapt.
36. Oamenii fericiti sunt mai multumiti de locurile lor de munca.
(via
BusinessInsider.com)