Ziua Marinei Romane
ziua marinei15 augustportul constanta
Pe 15 august, este Ziua Marinei Romane, sarbatoare instituita prin Legea numarul 382 din 28 septembrie 2004, publicata in Monitorul Oficial partea I, numarul 896, din 1 octombrie 2004.
Ziua Marinei Romane este sarbatoare civila si militara, marcata prin organizarea unor manifestari in spiritul traditiilor poporului roman, precum si prin ceremonii militare si religioase organizate de Ministerul Apararii Nationale si de Ministerul Administratiei si Internelor.
Ziua Marinei Romane a fost sarbatorita, pentru prima data, in 1902, pe 15 august, fiind strans legata de sarbatoarea religioasa a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.
Pe 15 august 1902, Ziua Marinei a fost marcata in Portul Constanta, la bordul Crucisatorului "Elisabeta", in prezenta ministrului de razboi Dimitrie A. Sturdza si a tuturor ofiterilor Diviziei de Mare.
Totodata, pe faleza Cazinoului din Constanta, au fost organizate spectacole si jocuri de artificii.
In timpul celui de-Al doilea razboi mondial, Ziua Marinei a fost marcata, la Constanta si la Bucuresti, prin slujbe religioase si expozitii de trofee ale combatantilor marinari.
Intre 1949 si 1953, Ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei URSS, in ultima duminica din luna iulie, diminuarea ceremonialului, ca semnificatie fiind determinata de intentia conducerii Ministerului Apararii Nationale de a schimba data sarbatorii.
Dupa 1954, Ziua Marinei Romane s-a celebrat, conform Decretului Prezidiului Marii Adunari Nationale numarul 309 din 29 august 1953, in prima duminica a lunii august, iar, dupa 1990, s-a reluat traditia sarbatoririi Marinei Romane pe 15 august, se arata intr-un documentar Agerpres.