Botosaniul, desi cunoscut drept unul dintre cele mai sarace judete din Romania, ascunde resurse naturale extrem de valoroase, care ar putea schimba viitorul economic al regiunii. Printre acestea se numara depozite mari de nisip cuartos, recunoscut ca fiind cel mai fin din Europa, folosit in industria sticlei. De asemenea, mai regasim in aceasta zona si ghips de o puritate exceptionala, utilizat in domeniul constructiilor si medical. Mai mult, sub pamantul acestui judet exista si rezerve de bentonita, dar si „pungi” de gaz metan.
Totusi, in ciuda acestor bogatii naturale, judetul Botosani ramane una dintre cele mai subdezvoltate zone ale Romaniei, din cauza lipsei investitiilor si a managementului deficitar. Zacamintele naturale, desi cunoscute de decenii, sunt in mare parte neexploatate. Spre exemplu, nisipul cuartos din comuna Hudesti, la doar 61 de kilometri de municipiul Botosani, a fost exploatat in perioada comunista pentru productia de sticla, dar industria a cazut in anii 90, iar odata cu ea si extractia acestei resurse. In pofida potentialului sau economic enorm, nimeni nu a mai investit in acest domeniu, lasand resursele neutilizate.
Nisipul cuartos din Botosani contine un procent ridicat de cuart, ajungand la o puritate de 97% dupa procesare. Aceasta resursa este ideala pentru productia de sticla fina si cristal, fiind comparata cu nisipurile folosite pentru celebrul cristal de Boemia. Cu toate acestea, fabricile de sticla din zona au fost inchise, iar exploatarea nisipului a incetat, lasand in urma o resursa valoroasa care a fost in mare parte ignorata dupa 1990.
”Este o cantitate mare de nisip. Greu de estimat. El provine din fundul de nisip al vechii Mari Sarmatice, care acoperea intreaga regiune. ”, spune profesorul Gheorghe Apatachioaiei. Acest nisip extrem de pretios in industria sticlei, din care se poate face inclusiv celebrul cristal de Boemia, este cel mai fin din Europa. ” Din analizele care s-au facut in perioada comunista, atunci cand au fost descoperite zacamintele, reiese ca sunt cele mai bune nisipuri cuartoase din Europa. Din ele se pot face cele mai bune obiecte in industria sticlei. Sunt o adevarata bogatie”, spune Gheorghe Apatachioaiei pentru Stiri pe Surse.
Pe langa nisipul cuartos, Botosaniul se bucura si de importante rezerve de ghips. In comuna Paltinis, situata pe malul Prutului, au fost descoperite zacaminte uriase de ghips in perioada comunista. Acest material, folosit in constructii, arta si medicina, este de o puritate exceptionala, atingand un grad de 98,7%. In ciuda acestei bogatii naturale, exploatarea sa a ramas neglijata, iar fabricile planificate pentru prelucrarea ghipsului nu au fost niciodata realizate. De cealalta parte a granitei, in Ucraina si Republica Moldova, aceeasi resursa este exploatata si valorificata de investitori straini, in timp ce rezervele din Botosani raman neatinse.
„Rezerva de gips se preconiza ca ar putea fi exploatata pentru mai mult de 100 de ani, iar ca puritate este unul dintre cele mai pure zacaminte din Europa, cu o puritate de 98,7%. Au vrut sa faca si fabrica de procesare a ghipsului la Darabani. dar a venit Revolutia si s-a terminat totul. ”, spune Costel Romanescu, primarul comunei Paltinis.
Lipsa de investitii strategice si interesul scazut pentru dezvoltarea industriala a judetului a dus la stagnarea economica a Botosaniului. Desi sta pe resurse naturale care ar putea transforma aceasta regiune intr-un pol economic, lipsa initiativei si a unei infrastructuri adecvate condamna judetul la saracie si subdezvoltare. Localnicii nu au beneficiat de pe urma bogatiilor subterane, iar potentialul economic al Botosaniului ramane neexploatat.
Citeste si: Boom de angajari in aceste judete! Vezi unde se gasesc cele mai multe joburi in 2024
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!