In ultimii ani, studiile arata ca numarul persoanelor care dedica tot mai mult timp slujbei este in crestere. Daca in comunism nu se punea pret pe calitatea muncii, ci pe volumul ei, iar oamenii aveau program de lucru fix, respectat cu sfintenie, in capitalism piata muncii s-a schimbat radical.
Companiile private isi doresc angajati a caror munca sa se reflecte in evolutia firmei, iar acest lucru nu poate fi realizat in limitele unui program fix, de la 09:00 la 16:00. Majoritatea angajatilor sistemului privat petrec o semnificativa parte a timpului liber, tot in folosul companiei pentru care lucreaza.
Fie ca isi continua activitatea profesionala acasa, fie ca mai raman in birou cateva ore, oamenii muncesc pentru ca asa li se cere, pentru a-si contura cariera, pentru a primi recunoastere, diverse bonusuri sau pur si simplu pentru ca asa s-au obisnuit.
Aceasta obisnuinta a fost denumita de americani "workaholism". Un termen care defineste dependenta de munca si fenomenul ingrijorator care ameninta intreaga omenire, mai ales statele in care mediul privat este intr-o continua competitie, iar toata aceasta lupta e dusa pe umeri de angajati.
De asemenea, workaholismul este regasit si in statele in care locurile de munca nu se gasesc usor si se pastreaza cu si mai mare dificultate. Criza economica din 2008 si prabusirea a numeroase companii din intreaga lume au generat concedieri in masa.
Astfel, gasirea si pastraraea unui loc de munca inca inseamna sacrificii, la fel si in Romania.
Desi aparent, workaholismul aduce beneficii profesionale, pe termen lung fenomenul contribuie la degradarea capacitatilor intelectuale si fizice ale angajatului. Performantele profesionale scad in urma extenuarii, viata personala are de suferit, la fel si persoanele apropiate, care se simt nedreptatite de faptul ca respectiva persoana petrece mai mult timp la serviciu, decat acasa sau in compania lor.
Care sunt semnele ca esti dependent de munca
1. Esti tot timpul ocupat, dar nu mereu productiv
2. Te gandesti mereu cum poti sa faci astfel incat sa ai mai mult timp sa muncesti
3. Stai mereu la munca peste program, chiar daca nu ti-ai propus asta
4. Muncesti mult ca sa-ti demonstrezi ca poti
5. Muncind peste masura, crezi ca vei scapa de sentimentul de vina, de depresie, de anxietate ori de deznadejde
6. Ignori sfaturile celor dragi, care iti spun ca ar trebui sa muncesti mai putin
7. Nu mai ai timp de familie si de prieteni, esti tot timpul ocupata cu munca
8. Apar simptome fizice ale epuizarii si stresului: dureri de inima, palpitatii, indigestie, insomnie, crampe musculare, ameteli, constipatie etc.
9. Folosesti munca drept scuza pentru a scapa de o nemultumire in plan personal
10. Nu te poti abtine ca in timpul tau liber sa nu muncesti
Daca te regaseste in aceste comportamente, sau in majoritatea dintre ele, incearca sa te detasezi o perioada de locul de munca, poate printr-un concediu de cateva zile. De asemenea, incearca sa iti stabilesti un program mai organizat si pune accent pe calitatea muncii, nu pe volum. Si o discutie cu superiorii ar fi folositoare, prin care sa le transmiti nemultumirile tale, in vederea gasirii unei solutii benefice ambelor parti.