Visul celor care sufera de entomofobie, o lume fara insecte, ar fi un cosmar pentru umanitate
entomofobieinsectecatastrofapolenizarealbine
Eu sufar de entomofobie - teama de insecte. Mi-e frica si sila de ele, in special de gandaci. Si cand ma gandesc ca, potrivit estimarilor, pentru fiecare om de pe planeta exista peste 160 milioane de insecte si cam 8.000 pe metrul patrat... Infricosator! Deseori am spus ca lumea perfecta pentru mine ar fi una fara insecte. Probabil acelasi lucru il cred si ceilalti insectofobi. Insa disparitia ganganiilor ar fi un cosmar pentru ecosistem si pentru umanitate.
Potrivit unui nou studiu sponsorizat de organizatia americana National Science Foundation si publicat in revista Science, in lipsa insectelor multe plante, legume si fructe consumate de om si-ar pierde gustul actual deoarece acesta este dat si de substantele folosite de plante pentru a se apara de daunatorii cu sase picioare. In lipsa daunatorilor, in scurt timp (uneori chiar si in doar sase generatii de plante) aceste mecanisme defensive ale plantelor ar disparea. Mai mult, fara polenizatori, resursele vegetale de hrana ale planetei s-ar reduce drastic.
Un loc mai putin colorat
Daca ar disparea toate insectele de pe planeta, odata cu ele s-ar duce si albinele. Acestea nu produc doar miere, ci si ajuta la polenizare. In fiecare an albinele polenizeaza culturi a caror valoare este estimata la 153 miliarde de euro, potrivit datelor prezentate in 2011 de ONU. "Problema este ca din 100 de specii de plante, care ofera 90% din alimentele necesare lumii, 70 sunt polenizate mai ales de albine", se arata intr-un raport al organizatiei.
Coloniile de albine s-au imputinat deja cu circa 20% in Europa, cu 30% in SUA si cu pana la 85% in Orientul Mijlociu, potrivit cercetatorului Peter Neumann.
Fara albine, lumea ar fi un loc mai putin colorat. O echipa de cercetatori din Australia a descoperit ca florile din aceasta tara au evoluat in functie de preferintele pentru anumite culori ale albinelor. Oamenii de stiinta au analizat peste 110 flori si au constat ca acestea si-au schimbat in timp culoarea in asa fel incat sa fie atractive pentru albine, care le ajuta sa se inmulteasca prin polenizare. Aceleasi plante ignora preferintele fluturilor si ale pasarilor de dimensiuni mici, animale care ajuta si ele la polenizare, deoarece acestea sunt mai putine.
Odata cu insectele ar disparea si matasea naturala, o tesatura foarte apreciata, produsa din fire facute de larvele fluturelui Bombyx mori.
Sanitarii lumii
Fara principala lor sursa de hrana, insectele, multe specii de animale ar disparea, iar alte populatii s-ar reduce considerabil. In multe culturi de pe planeta chiar oamenii consuma insecte. Se estimeaza ca in viitor, odata cu suprapopularea, insectele vor deveni o sursa importanta de proteine pentru un numar tot mai mare de oameni.
Un alt aspect important: potrivit Arizona University, lumea s-ar scufunda in gunoaie in lipsa insectelor. Cadavrele sunt descompuse mult mai repede datorita acestora, iar multe resturi alimentare produse de oameni sunt consumate de insecte.
Dar cu ce drept am putea cere noi, cativa reprezentanti ai unei singure specii care numara sapte miliarde de fiinte, sa dispara intre 80 si 100 milioane de specii (estimarea Arizona Unversity) de insecte, echivalentul unei populatii de miliarde de miliarde de vietati? Nu avem niciun drept, e clar.