Vesti de la NASA: motorul Warp al navelor spatiale, aproape o certitudine
motornavaspatiu cosmicwarpstar trek
Cercetatorii de la NASA sunt in curs de creare a unui motor warp, care ar putea permite navelor spatiale sa ajunga la stele mai repede decat viteza cu care calatoreste lumina.
Dr. Harold White, un fizician de la Centrul Spatial Johnson de la NASA, conduce cercetarile care au drept tinta atingerea vitezei superluminice.
Cercetatorul considera ca asa-numitele "bule warp" ar putea permite navelor spatiale sa dezvolte viteze care sa o depaseasca pe cea a luminii.
Viteza luminii, adica 300 000 de km/s, este indicata de teoria relativitatii elaborata de Albert Einstein drept un prag absolut in Univers, dincolo de care nu se mai poate trece.
Un concept de nava spatiala care s-ar deplasa cu viteza superluminica a fost elaborat in anul 1994 de catre fizicianul mexican Miguel Alcubierre, insa calculele ulterioare au aratat ca o asemenea nava ar avea nevoie de cantitati de energie colosale, imposibil de obtinut.
In prezent, mai multi fizicieni contemporani considera ca acest concept ar putea fi ajustat astfel incat nava sa functioneze cu cantitati de energie considerabil mai mici, ideea trecand astfel din universul SF in cel al stiintei.
Dr. Harold White a mentionat ca exista speranta in privinta realizarii unui astfel de sistem. Expertul sustine ca "bulele warp" sunt teoretic posibile si a inceput munca pentru a fi create pentru prima data in laborator.
"Eforturile noastre legate de zborul interstelar s-au rezumat la Voyager 1, o nava cu multa energie, care a calatorit aproximativ 33 de ani si despre care se crede ca ar fi ajuns in cele din urma la marginea sistemului nostru solar.
Dar daca am dori sa prezicem cat timp ne-ar lua sa ajungem la cea mai apropiata stea de sistemul solar, cum ar fi Alpha Centauri, ne-ar trebui aproximativ 75.000 de ani pentru a ajunge acolo, cu toate ca Alpha Centauri este situata la o distanta de numai 4,3 ani-lumina", relateaza dr. White in The Telegraph.
Fizicianul considera ca o nava spatiala in interiorul unei bule warp ar putea calatori pe distante mari, fara a fi afectata de viteza luminii, spatiul si timpul comprimandu-se in interiorul ei.
Desi cercetatorul estimeaza la intre 20 si 200 de ani realizarea unei astfel de nave spatiale, pana cand calatoria interstelara va fi posibila, motorul warp ar putea fi utilizat pentru a reduce timpul de calatorie in propriul nostru sistem solar.