Utilizarea incorecta a mouse-ului ne poate afecta sanatatea
ghid de utilizare a mouse-uluiprobleme medicaleafectiuni medicale de la mousesfaturi medicalesfaturi la biroufolosire corecta mouse
Cativa cercetatori ai Universitatii din Pittsburgh au realizat un studiu care confirma faptul ca utilizarea incorecta a mouse-ului atrage dupa sine afectiuni grave ale muschilor si oaselor mainii. Tot acestia au realizat si un ghid de folosire optima a mouse-ului, astfel incat sanatatea mainii sa fie in afara oricarui pericol.
Adesea, orele in sir petrecute in fata calculatorului pot afecta sanatatea, in mult mai multe feluri decat ne-am putea imagina. Cu totii ne gandim la afectiuni ale ochilor din cauza luminii de la monitor, sau la obisnuitele dureri de spate, insa cele mai grave probleme pot fi suferite de oasele si muschii mainii, din cauza utilizarii incorecte a mouse-ului.
Iata care sunt pasii pe care trebuie sa iei respectati, pentru folosirea corecta a mose-ului:
Pentru a actiona mouse-ul nu se recomanda doar miscarea din incheietura, ci trebuie sa faceti miscari controlate de mouse-ul folosind cotul ca punct de pivotare si mentineti incheietura mainii drepte si neutre.
Aveti grija la circulatia sangelui din zona incheieturii. Foarte multe persoane au vase de sange proeminente in aceasta zona, iar presiunea anormala aparuta in urma unei pozitionari incorecte, poate ingreuna circulatia sangelui, generand probleme medicale serioase.
Nu utilizati dispozitive de tipul mouse pad-ului ergonomic cu gel. Acesta nu face altceva decat sa dubleze presiunea din interiorul tunelului carpian.
Alegeti cu grija mouse-ul pe care il veti folosi. Cautati un mouse al carui design sa se potriveasca mainii dumneavoastra si sa reduca presiunea asupra incheieturii. Este recomandat un mouse cu forme simetrice, mai mare, care incurajeaza miscarile bratului mai degraba decat pe cele ale incheieturii
Pozitia corpului trebuie sa permita o miscare naturala, nefortata a mouse-ului, in caz contrar, puteti suferi consecinte serioase privind sanatatea.
Citeste si: Atentie soferi: Tarifele de referinta pentru politele RCA se modifa
Asezati-va pe scaun, relaxati-va bratele, iar apoi ridicati mana de sprijin, pivotand la cot, pana cand mana ajunge sa fie fix deasupra nivelului cotului. Acolo ar trebui sa fie pozitionat si mouse-ul.
Potrivit specialistilor, daca indicatiile de mai sus nu sunt respectate, utilizatorii mouse-ului se pot confrunta cu afectiuni precum: tendinita, epicondilita, tenosinovita, sindrom de tunel carpian, dar si cu probleme ale gatului, umerilor si spatelui.
Daca, totusi, va aflati in situatia neplacuta de e avea deja simtomele afectiunilor de mai sus (amorteli, dureri, etc), este necesar sa va prezentati la medicul de familie pentru a va recomanda catre un specialist.
Daca aceste simptome nu sunt foarte intense sau inca sunt intr-un stadiu incipient, abia la debut, e recomandat sa va faceti masaje locale, cu solutii pentru uz extern, din farmacii, care sa ajute la indepartrea durerii sau la o mai buna circulatie a sangelui in zona respectiva, dar sa va si corectati pozitia, pentru a preveni reaparitia simptomelor.