Un roman arunca la gunoi cca 100 kg de mancare pe an
Da, statisticile arata ca un roman arunca la gunoi cca 100 kg de mancare pe an, cu precizarea (importanta!) ca o parte semnificativa din cantitatea de 100 kg provine de la restaurante. Un restaurant din Romania arunca zilnic la gunoi cateva zeci de kilograme de mancare ramasa in farfuriile clientilor sau in oalele bucatarilor.
Desigur, aceasta mancare de la restaurante ar putea ajunge foarte bine la cantinele pentru saraci sau la fermele de animale, dar asta nu se intampla din motive birocratice. Pentru ca sa fie posibil acest lucru sunt necesare avizele a 5 institutii, deci 5 avize pentru ca mancarea sa nu mai ajunga la cosul de gunoi. E o situatie descurajanta pentru patronii de restaurante, care prefera ca, in locul bataii de cap, sa plateasca mai mult serviciilor de salubritate.
Sa vedem in continuare cum se prezinta situatia la nivel mondial.
E greu de crezut, dar aproape o treime din productia mondiala de alimente se pierde. Oamenii cumpara mai mult decat pot manca, isi lasa alimentele sa expire in frigider sau uita de fructele si legumele cumparate cu saptamani in urma (le descopera ulterior transformate in terci).
Doar in SUA se strang astfel in fiecare an peste 30 de milioane de tone de mancare, care ajung direct la gropile de gunoi. E o adevarata risipa, ale carei dimensiuni devin uriase daca luam in calcul si toate
resursele care au fost consumate pentru producerea alimentelor respective.
Risipa incepe de fapt inca inainte ca mancarea sa aiba sansa sa fie consumata. In tarile mai sarace, de exemplu, din cauza proastei gestionari a sectorului agricol, aproape jumatate din recolta se pierde pe camp sau in timpul transportului si depozitarii.
In tarile dezvoltate, gestionarea este mai eficienta, insa risipa apare la receptia alimentelor (supermarket-urile refuza legumele si fructele care nu indeplinesc anumite standarde estetice), precum si la consumatori – acestia pur si simplu arunca mancarea, pentru ca ceea ce cumpara depaseste cu mult nevoile lor alimentare. Aproape 27% din mancarea comercializata in SUA ajunge la gunoi.
Si, cum spuneam, trebuie luata in calcul si risipa de resurse. Astfel, in SUA se irosesc zilnic miliarde de litri de apa pentru irigatii care se dovedesc ulterior nenecesare, din moment ce mancarea obtinuta prin aceste irigatii se arunca.
Apoi, e vorba si de o risipa de teren: de exemplu, terenul folosit pentru obtinerea carnii si produselor lactate care se arunca in SUA insumeaza 8,3 milioane de hectare si grav este ca acest teren rezulta prin defrisari in tari mai sarace, unde padurea este sacrificata pentru a face loc pasunilor.
Adaugam si faptul ca 10% din emisiile de gaze cu efect de sera provin din procesele de productie ale unor alimente care nu vor fi niciodata consumate si putem sa ne facem o idee foarte clara despre consecintele acestei risipe.
Dar consecinta cea mai importanta este alta: achizitia masiva de mancare in tarile bogate, adesea stimulata prin oferte de genul “Platesti un produs, primesti doua”, duce la cresterea preturilor materiilor prime de baza (cereale) pana la valori pe care locuitorii tarilor sarace nu si le mai permit. Piata a devenit cu adevarat globala, astfel ca mancarea cumparata de occidentali doar pentru a fi aruncata inseamna pana la urma mai putin grau sau orez pentru populatiile din tarile Africii sau Asiei, care chiar ar avea mare nevoie de asa ceva.
Sursa foto: www.pexels.com