Un OM BUN
vizita papa franciscpapa franciscpapa francisc bucurestipapa francisc iasi
Papa Francisc pune, astazi, pentru prima data, piciorul pe asfalt si pamant romanesc pe care va sta pana pe 2 iunie. Suveranul Pontif va fi la Bucuresti, pe 31 mai; la Sumuleu Ciuc si la Iasi, pe 1 iunie, si la Blaj, pe 2 iunie.
Papa Francisc este al doilea Suveran Pontif care vine in Romania, dupa Papa Ioan Paul al II-lea, care s-a aflat la Bucuresti, in luna mai a anului 1999.
Papa Francisc se va intalni, astazi, in jurul amiezii, cu presedintele Romaniei, si, ulterior, cu premierul tarii noastre. Dincolo de intalnirile oficiale, peste 25.000 de persoane s-au inscris pentru a participa la evenimentele din Bucuresti.
De remarcat felul in care sunt programate adunarile miilor de suflete, dotate cu permise nominale de acces si cu “saculetul pelerinului”, care include accesorii si in caz de stat in plin soare, si in caz de stat in plina ploaie.
Pe de alta parte, multi cetateni ai capitalei s-au declarat revoltati de inchiderea scolilor, pe 31 mai, si de drasticele restrictii de trafic si asa dement, caci, de la vizita de acum doua decenii a Papei Ioan Paul al II-lea, probabil ca numarul de automobile din Bucuresti s-a dublat.
Celor carora nu le convine situatia, viceprimarul Bucurestilor, Aurelian Badulescu le-a spus: "Papa si un astfel de eveniment sunt o data la cateva zeci de ani. Cred ca, cu buna-credinta si cu intelegere si fara rautate, trebuie sa fim cu sufletele deschise pentru acest eveniment. Cine este nemultumit am sa-l rog sa intre pe site-ul Vaticanului si sa scrie o depesa ca nu este multumit de acest eveniment".
La randul sau, Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al Arhidiecezei romano-catolice la Bucuresti a spus ca "Sfantul Parinte este un dar pentru noi, dar devine o ocazie ca o comunitate, un oras, sa creasca, sa devina mai frumos printr-o participare activa la un program spiritual, la rugaciuni, la cantece, pe care le vom avea inainte de Sfanta Liturghie, de la 18.30. Ii vom insoti pe pelerini cu toata aceasta desfasurare spirituala".
La fel ca Ioan Paul al II-lea, Papa Francisc este un Pontif atipic. Chiar daca, vorba proverbului, mai catolic decat el nu exista, Papa Francisc nu numai ca are o atitudine ingaduitoare fata de teme tabu ale bisericii, ci este militant pentru teme netabu care privesc intreaga planeta, care duce-n spinare tot mai multe miliarde de oameni, indiferent de religia lor.
Este binecunoscut apelul sau pentru protejarea habitatelor marine de deseurile din plastic. Dar, chiar inainte de a fi ales Papa, cardinalul Bergoglio era (re)cunoscut in Buenos Aires pentru apropierea de oameni care aveau cea mai mare nevoie de a fi intelesi si ajutati.
Pe urma, este impresionanta povestea vanzatorului de ziare care ii lega, in fiecare dimineata, publicatiile de gardul resedintei cardinalului pentru ca acesta sa nu fie nevoit sa se aplece.
La cateva zile, cardinalul ii inapoia zgarciurile folosite pentru legarea ziarelor, explicandu-i vanzatorului ca nu-i sta-n fire sa arunce nimic. La cateva zile dupa ce a fost ales Papa, Francisc l-a sunat personal pe omul respectiv pentru a anula abonamentele la diferitele periodice.
Si fata de cum se pupa moastele la noi de catre zeci de mii de credinciosi, Papa Francisc are o atitudine total diferita. Recent, el si-a ferit inelul pentru a nu fi sarutat de credinciosi pentru ca acestia puteau lua microbi unii de la altii…
In ceea ce priveste migrantii, Papa considera ca acestia trebuie primiti in Europa, dar fara a "deschide portile in mod nerational".
Totodata, Papa Francisc critica deschis puterile occidentale pentru ca exporta "propria marca de democratie" in tari in care au existat si exista structuri tribale, nerespectand, astfel, culturile politice indigene.
Dar, mai presus de asta, insusi Papa Francisc considera ca este mai bine pentru cineva sa fie ateu, decat un crestin prefacut…
Sa spuna asta nu un liber-cugetator, nu un filosof ateu, ci Papa de la Roma, intaiul intre catolici si probabil intre toti crestinii, este un fapt cu totul exceptional.
Intr-o lume cu imense pretentii de civilizatie si omenie, dar, de fapt, tot mai cruda, in care o privire si un cuvant aruncate in trafic sau aiurea pot detona butoaiele cu pulbere care am ajuns sa fim tot mai multi, intr-o lume plina de "fake-uri" - de la imbracaminte contrafacuta si pana la stiri - intr-o lume in care ne credem toti buricele ei, crestin sau ateu sau de orice confesiune, a respira acelasi aer cu Papa nu este, inainte de un fapt istoric, unul rarissim de a vedea de aproape un veritabil OM BUN?