Un meteorit de pe Marte cu o vechime de peste 4 miliarde de ani, descoperit in desertul Sahara
meteoritmartedesertsaharaplaneta
Un meteorit gasit anul trecut in Sahara este probabil primul fragment care apartine planetei martiene. Meteoritul, botezat NWA 7533, are 4,4 miliarde de ani vechime si contine dovezi ale bombardamentului cu asteroizi la care a fost supusa Planeta Rosie.
"Avem in sfarsit un fragment din planeta Marte care contine toate secretele nasterii planetei si a dezvoltarii ei initiale", a declarat profesorul Munir Humayun, de la Universitatea de Stat din Florida, pentru Fox News.com.
Profesorul a precizat ca meteoritul prabusit in desert reprezinta o parte din istoria planetei cand au existat oceane si aparuse atmosfera, impreuna cu viata, eventual.
"As compara asta cu gestul de a deschide un cufar cu comori, poate dura o vreme pana gasim cele mai valoroase bijuterii, dar comorile sunt prezente din plin in acest meteorit", a declarat Humayun.
Savantii au supus piatra unuei serii de teste si au aflat ca varsta acestuia, dedusa din cristalele de zirconiu din care este format, este de 4,4 miliarde de ani.
"Este o perioada aflata la doar 100 de milioane de ani dupa ce praful a inceput sa se imprastie in sistemul solar.
De exemplu, noi stim ca Marte a facut crusta in primii 100 de milioane de ani de la formarea ei in acelasi timp cu formarea celor mai vechi cruste de pe Pamant si pe Luna", a adaugat Humayun.
Echipa de cercetatori a descoperit si concentratii mari de elemente foarte rare, cum ar fi nickel, osmiu si iridiu, un indiciu ca roca s-a format intr-o regiune care a fost lovita de meteoriti bogati in astfel de materiale.
Pe baza analizelor facute meteoritului, Humayun si echipa sa au calculat si grosimea scoartei martiene, pe care o apreciaza la 50 de kilometri.