Un coronavirus antic i-ar fi infectat pe stramosii nostri in urma cu 25.000 de ani
coronavirus antic
Pandemia actuala de coronavirus scoate la iveala vulnerabilitatea speciei umane in fata virusilor, insa omenirea s-a confruntat dintotdeauna cu acest pericol.
Un studiu recent dezvaluie ca un coronavirus antic ar fi infectat in urma cu 25.000 de ani pe stramosii oamenilor care traiesc astazi in Asia de Est.
Timp de mii de ani, coronavirusul s-ar fi raspandit si ar fi produs infectii oamenilor, arata un stdudiu publicat de
Livescience.
"Au existat intotdeauna virusi care au infectat oamenii. Ei sunt unul dintre principalii factori de selectie naturala”, a declarat autorul principal al studiului, David Enard.
Cu ajutorul instrumentelor moderne, cercetatorii pot detecta amprentele acestor agenti patogeni antici in ADN-ul oamenilor care traiesc astazi. Aceste date, la randul lor, ar putea oferi informatii valoroase pentru a ajuta la anticiparea viitoarelor pandemii, a spus Enard pentru Live Science. "Este foarte posibil ca lucrurile care s-au petrecut in trecut sa se intample si in viitor", a mai spus expertul.
Folosind informatiile disponibile intr-o baza de date publica, Enard si echipa sa au analizat genomul a 2.504 de persoane din 26 de populatii umane diferite din intreaga lume.
Cercetatorii au descoperit ca variantele genetice care codificau 42 din cele 420 de proteine ??pe care le-au analizat au inceput sa creasca in frecventa in urma cu aproximativ 25.000 de ani. Raspandirea variantelor a continuat pana acum aproximativ 5.000 de ani, sugerand ca virusul antic a continuat sa ameninte aceste populatii pentru o lunga perioada de timp.
"Virusii exercita una dintre cele mai puternice presiuni asupra oamenilor in ideea ca acestia sa se adapteze, iar coronavirusurile exista probabil cu mult timp inainte de oameni”, a declarat Joel Wertheim, profesor asociat la Departamentul de Medicina de la Universitatea din California, care, insa, nu a luat parte la studiu.
"Nu este neasteptat ca aceste coronavirusuri sa fi dictat adaptarea oamenilor, iar acest studiu prezinta o investigatie fascinanta despre cand si cum a avut loc acest proces", a mai spus acesta.
Totusi, "este foarte dificil sa spunem daca virusul care a provocat aceasta evolutie a fost sau nu si un coronavirus, dar pare o teorie de lucru plauzibila", a spus Wertheim pentru Live Science intr-un e-mail.
Enard a fost de acord ca agentul patogen antic care i-a afectat pe stramosi ar putea sa nu fi fost un coronavirus; in schimb, este posibil sa fi fost un alt tip de virus care s-a intamplat sa interactioneze cu celulele umane similar in modurile in care o fac coronavirusurile.
Nu exista dovezi pentru a spune ca unele populatii sunt mai protejate in fata SARS-CoV-2
Desi descoperirile sunt interesante, nu ne schimba intelegerea cu privire la o eventuala "imunitate" mai mare a anumitor populatii in fata infectiilor cu SARS-CoV-2, a spus Enard. Nu exista dovezi ca aceste adaptari genice antice ajuta la protejarea oamenilor moderni de SARS-CoV-2. De fapt, este "aproape imposibil sa faci astfel de afirmatii", a spus Enard.