In Romania, cele mai multe trotinete electrice pentru adulti sunt folosite, cu precadere, pe drumurile publice. Cu ajutorul acestor vehicule, locuitorii marilor orase reusesc sa se deplaseze mai rapid si mai usor.
Potrivit proiectului de lege depus la Camera Deputatilor, trotineta electrica este definita ca un vehicul cu doua sau trei roti, viteza maximă de 40 de kilometri pe ora si care este echipat cu un motor electric a carui putere nominala continua maxima nu depaseste doi kilowati.
Prin aceasta reglementare, trotinetele electrice vor putea fi utilizate pe pista pentru biciclete si sunt exceptate de la necesitatea obtinerii unei inmatriculari sau inregistrari. De asemenea, cei care vor sa conduca trotinete electrice pe drumurile publice trebuie sa aiba varsta de cel putin 14 ani, iar pana la 18 ani sunt obligati sa poarte casca de protectie. Si alte tari europene au luat masuri pentru reglementarea acestui mijloc de transport.
In Suedia, utilizarea trotinetelor electrice pe pistele de biciclete este interzisa. De asemenea, daca trotineta are puterea motorului mai mare de 250 de wati, nu poate fi condusa pe drumurile publice, ci doar in zone ingradite. Indiferent de trotineta electrica pe care o foloseste, daca cel care o conduce are sub 15 ani, este obligat sa poarte casca. Totodata, trotineta trebuie echipata cu frane si un dispozitiv de avertizare sonora. Daca este folosit in timpul noptii, vehiculul trebuie sa fie dotat cu lumini in fata si in spate.
In unele orase din Spania, cum ar fi Barcelona si Madrid, trotinetele electrice au fost interzise in zonele pietonale, desi nu exista inca o regula nationala in privinta folosirii acestor vehicule. Autoritatile spaniole lucreaza la un set de reguli pentru folosirea trotinetelor electrice, care includ interzicerea acestora pe trotuare, folosirea de catre conducatori a unor veste reflectorizante, asigurarea vehicului si o limita de viteza de 25 de kilometri pe ora.
In Germania, reglementarea trotinetelor electrice a intrat in vigoare de la 15 iunie. Potrivit acesteia, cei care conduc asemenea vehicule trebuie sa aiba varsta de cel putin 14 ani, nu au voie sa mearga cu o viteza mai mare de 20 de kilometri pe ora si nu le este permis accesul pe trotuar sau in zonele pietonale. De asemenea, trotinetele trebuie sa fie dotate cu frane si lumini si au nevoie de o asigurare speciala pentru a putea fi folosite.
In Regatul Unit, regulile sunt mai stricte in ceea ce priveste folosirea trotinetelor electrice. Acestea nu pot fi folosite pe drumurile publice sau pe trotuar. Singurele locuri in care britanicii se pot plimba cu trotinetele electrice sunt domeniile private, cu permisiunea proprietarului. Trotinetele electrice sunt integrate la categoria vehicule cu motor in Marea Britanie, drept urmare trebuie sa fie asigurate pentru a putea fi folosite și au nevoie de numar de inmatriculare, iar conducatorul trebuie sa detina un permis de conducere si sa poarte casca de protectie.
Popularitatea trotinetelor electrice creste de la an la an, iar acest lucru prezinta avantaje atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru viitorul transportului.
Foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212