Traditii si obiceiuri in Joia Rea: Afla ce nu trebuie sa faci astazi
saptamana luminatajoia reaobiceiuri joia albaizvorul tamaduirii
Joia Rea, sau Joia Alba din Saptamana Luminata este ziua in care crestin ortodocsii trebuie sa respecte unele traditii si obiceiuri stravechi. De exemplu, in aceasta zi se interzic cu desavarsire atat munca in gospodarie, cat si cea agricola.
Traditia crestina vorbeste despre ghinioanele care se abat asupra credinciosilor care nu respecta ziua de joi din Saptamana Luminata si aleg sa munceasca si sa trebaluiasca prin gospodarie.
In aceasta zi se cinstesc holdele, gradinile si granele, iar gospodinelor le este interzisa orice fel de munca: calcat, spalat, gatit, etc. De asemenea, nici barbatii nu au voie sa presteze munci, pentru a tine departe de casa spiritele rele si ghinioanele.
Pentru a nu avea un an secetos si lipsit de roade, oamenii trebuie sa ia o pauza de la muncile agricole in aceasta zi.
Tot traditiile ne spun ca in aceasta zi se practica si un ritual special: 44 de galeti cu apa sunt carate de o persoana, 2 lumanari se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfintita” se varsa apoi in fantana din curte. Astfel, gospodaria respectiva va fi ocrotita, iar locuitorii sai vor trai in armonie tot restul anului.
Joia Rea este urmata de o alta mare sarbatoare - Izvorul Tamaduirii
Vinerea din Saptamana Luminata poarta denumirea de "Izvorul Tamaduirii", si este o zi marcanta pentru crestinitate. Vinerea Scumpa, sau "Fantanita", asa cum este denumita aceasta zi in popor, este in opozitie cu vinerea din Saptamna Mare, dinaintea Pastelui.
In vinerea din Saptamana Luminata, legendele spun ca Maica Domnului a construit o fantana care avea apa doar in Vinerea Scumpa, caci acea apa era datatoare de viata.