Trader Story: J. P. Morgan si bobul de cafea
traderstoryjp morgancafeacapitalsucces
Stim ce se intampla. Esti un tip istet. Ai multe idei privind piata bursiera. Ai un instinct ascutit. Vedere de vultur. Ce anume iti lipseste? Capitalul. Banul reprezinta acel element care te poate conduce pe culmile succesului.
Istoria finantelor este presarata cu multi traderi, care si-au urmat destinul, mai mult sau mai putin fericit.
Printre traderii recenti, se numara Kweku Adoboli, fost angajat al UBS, care a fraudat 2,3 miliarde dolari. Din cauza lui Adoboli, Banca Elvetiana era sa ramana datoare cu 12 miliarde de dolari.
Mai exista si Jerome Kerviel, de la Societe Generale, care a fost condamnat recent la trei ani de inchisoare. Acesta este supranumit "cel mai indatorat om din lume".
Lista poate continua. John Rusnak in 2002. Yasuo Hamanaka in 1996. Nick Leeson, un trader din 1995 care a cauzat colapsul unei banci comerciale britanice cu o traditie de 233 de ani, "Barings". In Romania, avem exemplul recent al lui Cristian Sima, care "s-a jucat" periculos cu doua milioane de dolari si alte doua milioane de euro. Traderul roman a fugit in Islanda, unde spera ca-si va regasi linistea.
Traderii sunt prinsi doar daca tranzactiile lor esueaza. De aceea, multe tranzactii neautorizate aduc profituri uriase. Bancile nu fac mare caz din aceste tranzactii, un alt motiv pentru care nu auzim des de ele.
Totusi, de-a lungul timpului, asemenea povesti "de adormit investitorii" ies la suprafata. Am ajuns la cel mai versat trader din istorie. In 1857, in timp ce lucra ca si contabil pentru Duncan, Sherman - o functie pe care tatal sau, bancher pe Wall Street, i-a asigurat-o - tanarul John Pierpont Morgan a fost sedus de "cantecele sirenelor tranzactiilor neautorizate".
Business Insider a analizat lucrarea lui Ron Chernow, "House of Morgan: An American Banking Dynasty and the rise of American Finance".
Dupa ce Pierpont a inceput sa lucreze la Duncan, Sherman in timpul anului de panica financiara 1857, a afisat o precocitate iesita din comun. In timpul unei vizite in New Orleans, din 1859, s-a implicat intr-o tranzactie speculativa de proportii. A pariat capitalul firmei pe un transport maritim de cafea brazliana, care a ajung in port, dar nu si-a gasit un cumparator. Morgan a cumparat intregul transport si l-a revandut pentru un profit rapid. Prima sa dovada de incredere in sine i-a uimit pe cei de la Duncan, Sherman. Tocmai de aceea, au renuntat la Pierpont. In 1861, Pierpont a format compania J.P. Morgan and Company, alaturi de varul sau, James J. Goodwin.
In cartea sa intitulata "Mogulii", Charles Morris prezinta o alta versiune a povestii:
Un incident, pe care Pierpont l-a tot povestit in anii urmatori, a demonstrat ca poate fi independent. Aflandu-se in vizita la clientii din New Orleans, Pierpont a dorit sa obtina profituri majore de pe urma boabelor de cafea, folosindu-se de banii celor de la Duncan, Sherman. Dupa ce a primit o telegrama furioasa de la angajatorii din New York, Pierpont a raspuns evaziv, spunand ca urmareste un profit substantial. A precizat ca "stie ce face".
Desigur, nu este corect sa il cataloghezi pe unul dintre titanii capitalismului american drept "cel mai versat trader". Morgan a ajutat la infiintarea unor giganti industriali, precum General Electric si US Steel. A administrat cu mana de fier Wall Street-ul timp de o generatie. A orchestrat bailout-urile guvernului american in 1893 si 1907. Mentionam insa ca daca afacerea cu cafea a lui J.P. Morgan nu s-ar fi desfasurat corespunzator, biografia sa ar fi putut lua o alta turnura.