Top 5 modificari aduse Codului Penal. Romania, trezeste-te!
codul penalsenatlegile justitieicomisia iordache
Pe principiul "n-are treaba senatoru' cu ceea ce vrea poporul", iata-ne in fata faptului implinit. Dupa numeroase proteste si avertismente din partea organismelor europene, Parlamentul Romaniei si-a vazut nestingherit de drum, mergand rectiliniu si uniform catre scopul suprem: modificarea Codului Penal pentru favorizarea infractorilor.
Si infractorii sunt oameni. Sufera teribil din cauza conditiilor "improprii" din penitenciare, le e dor de familie, de copii, ar vrea sa simta aerul libertatii si sa vada Rasaritul si Apusul fara gratiile de fier care le dezvolta o claustrofobie demna de cateva sentinte favorabile pe la Haga. Sunt oameni si au drepturi. Dreptul de a beneficia fiecare de 3.000 de lei, cheltuieli lunare ale statului cu hrana si intretinerea lor, dreptul la vizite, la pachete, la televizor, la sport, la plimbari in aer liber, la eliberari conditionate si micsorari de pedepse. Mai nou au dreptul de a fi gasititi mult mai greu vinovati, si de a plati mai putin pentru faptele infractionale comise.
Drepturi, drepturi si iar drepturi. Dar drepturile cetatenilor liberi unde sunt? Unde sunt drepturile victimelor? De ce nu se gandesc parlamentarii la inasprirea pedepreselor astfel incat cetatenii sa se simta in siguranta, victimele sa simta o usoara satisfactie ca vinovatul plateste, iar societatea sa nu mai ia in deradere sistemul justitiei, ci sa-l respecte si sa se teama de judecata lui onesta, transanta si dura?
Modificarile aduse marti Codului Penal au grija ca tocmai asta sa nu se intample. Pe cine intereseaza de victime, cand bietii vinovati sufera prin inchisori ba de una ba de alta. Ma mir ca nu se face vreo petitie, sa strangem bani de tigari ... "Tigara de zi cu zi", sau sa ii trimitem intr-o vacanta cand se elibereaza conditionat dupa ce si-au snopit sotiile in bataie, au violat, jefuit si bagat spaima in societate. Poate Maldive, Tenerife ... eu zic ca putem, noi romanii avem suflet mare ... putem da din putinul nostru pentru un scop nobil, in fond oamenii astia se chinuie.
Citeste si:
Mitul puterii prezidentiale in Romania
Si aici voiam sa ajung. Da, se chinuie. Se chinuie pentru ca au incalcat legea. Si atunci cand incalci legea, om in toata firea, ar trebui sa fii constient ca ajungi la inchisoare, unde ce sa vezi ... sunt gratii, reguli, un program fix si multe interdictii. E o logica simpla.
Ce facem, insa cu romanii nevinovati care se chinuie? Romanii care dupa 40 de ani de munca sunt batjocoriti de conditiile mizere din spitale, unde isi infasoara painea in celofan ca sa nu mai danseze gandacii pe ea.
Ce facem cu elevii romani care abandoneaza scoala pentru ca parintii se chinuie prea mult sa imparta niste amarate de alocatii intre facturi si hrana de zi cu zi?
Ce facem cu cei care muncesc de dimineata pana seara pe un salariu minim, care se termina la primele cumparaturi modeste de alimente, pentru ca inflatia a ajuns la un nivel la care a majorat cosul zilnic cu 20-30%.
Ce ne facem cu faptul ca nu avem un metru de autostrada nou contruita? Ne pleaca investitorii, multi nici nu vor sa auda de Romania, se majoreaza costurile de productie ale celor care inca mai raman de baricade ... E chin!
Ce facem cu fermierii care raman cu alimentele bio nevandute si le arunca pe camp in semn de protest, ca n-au loc in magazine din cauza importurilor si lanturilor multinationale? Ce se mai chinuie si oamenii astia ...
Ce facem cu familiile ce muncesc onest, tin copii in scoli si nu isi permit nici macar 5 zile pe an un amarat de concediu? Pentru ei n-o fi chin?
Ce facem cu cei care v-au votat? E adevarat, multi inca se incadreaza in ruga milenara a lui Iisus Hristos, rostita rastignit pe cruce, catre Tatal Ceresc: "Iarta-i, tata, ca nu stiu ce fac!", si din pacate dreptul la vot nu se obtine pe criterii de minima inteligenta, ci pur si simplu, cica toti il merita.
Asa ca iata-va in functii. De asta ati ajuns acolo? Sa mutilati justitia? Sa transformati Romania intr-un rai al infractorilor? Sa favorizati coruptia batjocorind un neam intreg?
In timp ce societatea cinstita se chinuie cu ale ei, Codul Penal modificat marti a mai pansat putin ranile infractorilor. Iata un top cinci al amendamentelor aduse Codului penal:
1. Condamnatul care a implinit 60 de ani
Condamnatul care a implinit varsta de 60 de ani, dupa executarea efectiva a cel putin o treime din durata pedepsei cu inchisoarea, daca aceasta nu depaseste zece ani sau cel putin o jumatate din durata pedepsei, in cazul inchisorii mai mari de zece ani, daca sunt indeplinite conditiile necesare, poate beneficia de eliberare conditionata.
2. Posibilitatea eliberarii conditionate daca s-a executat o jumatate din pedeapsa
O modificare importanta vizeaza posibilitatea eliberarii conditionate daca s-a executat o jumatate din pedeapsa, in loc de doua treimi, cum este in prezent, in cazul in care pedeapsa cu inchisoarea este mai mica de zece ani.
3. Abuzul in serviciu
Pragul pentru aceasta infractiune a fost stabilit la nivelul salariului minim pe economie. Adica se poate fura pana la 1.900 de lei in mod legal. Daca se fura cate 1.800 cate 1.800 lunar se pune? Inmultit cu cati functionari si demnitari avem ... ne intoarcem de unde am plecat.
In fine, poate acum au si guvernantii motive temeinice sa mai creasca nivelul acestui salariu pe care muncesc majoritatea romanilor.
“Fapta functionarului public, aflat in exercitiul atributiilor de serviciu, reglementate expres prin legi, ordonante de guvern sau OUG, care refuza sa indeplineasca un act sau il indeplineste prin incalcarea atributiilor astfel reglementate, a unor dispozitii dispozitii exprese dintr-o lege, ordonanta de urgenta sau ordonanta de guvern, in scopul de a obtine pentru sine, sot, ruda sau afini pana la gradul al II-lea, inclusiv, un folos material necuvenit si prin acesta cauzeaza o paguba certa si efectiva mai mare decat echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amenda”, se precizeaza in amendament.
4. Daca furi si acoperi prejudiciul, primesti doar jumatate din pedeapsa
Articolul 308 din Codul penal - "Infractiuni de coruptie si de serviciu comise de alte persoane" - a fost modificat astfel incat, daca prejudiciul va fi achitat, limitele pedepselor sa se reduca la jumatate.
Potrivit modificarilor adoptate de comisie: "daca infractiunile prevazute la art. 295 si 297-300 au produs un prejudiciu material, iar faptuitorul acopera integral prejudiciul cauzat, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, limitele prevazute la alin. (2) se reduc la jumatate. Dispozitiile alin. (3) se aplica tuturor persoanelor care au comis impreuna una dintre faptele prevazute de alin. (1), indiferent daca plata a fost efectuata doar de unul sau o parte dintre acestia”.
5. Termenele de prescriptie a faptelor cuprinse in Codul penal au fost reduse.