The Economist descrie lumea baronilor din Romania
the economistdragneadanciladnauereforma justitieistatul paralel
Intr-un articol recent, prestigiosul hebdomadar "The Economist" scrie despre pericolul erodarii democratiei in Romania prin politizarea justitiei
Hebdomadarul mondial al “decidentilor” de toate categoriile, The Economist, si-a aruncat un ochi asupra Romaniei. Asa a fost publicat articolul “ Alarming attempts to undermine Romanian democracy, An anti-corruption watchdog is under attack, ( Incercari alarmante de a eroda democratia in Romania, Un pazitor anti-coruptie este atacat), 8.02.2012.
Va prezint continutul articolului
“ CINE?”. Aceasta a fost reactia multor romani cand Viorica Dancila a devenit al treilea Prim Ministru in numai sapte luni, pe 29 ianuarie. Faptul ca ea este prima femeie care sa conduca guvernul tarii ar fi putut fi un motiv de celebrare, daca cineva s-ar fi putut gandi ca isi va face treaba. Putini gandesc asa. Imediat dupa ce a fost aleasa, a disparut in biroul lui Liviu Dragnea, liderul partidului PSD. Domnul Dragnea este cel care alege oportunitatile. Daca domna Dancila se dovedeste nedoritoare sau incapabila sa faca ce doreste el, va fi inlaturata.
Exista un singur motiv pentru care doamna Dancila este Prim Ministru. O condamnare pentru frauda electorala il impiedica pe domnul Dragnea sa preia el insusi functia. Este judecat pentru abuz de putere si, in noiembrie trecut, puternicul DNA l-a acuzat de constituirea “unui grup infractional organizat” al carui scop a fost sa fure din fondurile UE. Domnul Dragnea sustine ca este nevinovat. Daca va fi gasit vinovat risca sa mearga in puscarie.
Asa se va intampla daca doamna Dancila nu va impinge un pachet de reforme juridice care ar putea decriminaliza anumite categorii de abuz de putere si, conform spuselor slabei si divizatei opozitii, ar putea aduce justitia romana sub control politic.
“Romania incepe sa arate ca Polonia si Ungaria”, spune Dan Barna, liderul Uniunii Salvati Romania, un partid de opozitie. “Nu mai este o problema de ideologie ci de o banda de tipi care au probleme cu legea si vor sa schimbe legea in interesul lor”. Cinci din oamenii din cabinetul Dancila au fost sau sunt investigati pentru coruptie.Fostul primar PSD din Constanta, acuzat de DNA de coruptie, spune ca cere azil politic in Madagascar. Domnul Dragnea este un membru al grupului de politicieni si oameni de afaceri romani care merg regulat in vacanta intr-o statiune braziliana. In 2015, Costel Comana, un alt membru al acestui grup si un fost partener de afaceri al domnului Dragnea, s-a sinucis in toaleta unui avion dupa ce a aflat ca doi asociati au fost arestati.
UE a stat in spatele formarii de instrumente independente pentru a trata problema coruptiei in Romania. Unul dintre rezulatate a fost DNA. Putini s-au asteptat sa aiba un succes atat de mare. Datorita DNA au fost demise sute de persoane de rang inalt si au ajuns in inchisoare.In ultimii cinci ani au fost arestati un Prim Ministru, cinci ministri si 25 membri ai Parlamentului. Mult mai multe astfel de persoane sunt in procese penale.
Dar, in acest moment propunerile de “reforma a justitiei” includ interzicerea utilizarilor de inregistrari in procese, ceea ce ar insemna, potrivit lui Vlad Voiculescu, un fost ministru al justitiei, “ sfarsitul DNA asa cum il stim astazi”.
Inainte de a ajunge sa conduca PSD, domnul Dragnea a fost un baron local care a condus PSD in Teleorman, provincia sa natala. Acum este regele baronilor si trebuie sa-i mentina fericiti. In Alexandria, capitala Teleormanului, primarul PSD Victor Dragusin spune ca liderul lui face o treaba buna. Este rusinos, spune el, ca partidul a trebuit sa treaca prin mizeria de a explica reformele justitiei pe care le-a propus. Ele vor imbunatati actul de a face justitie, spune Dragusin. Prezinta cazul lui Adrian Nastase, un fost Prim Ministru inchis “fara probe” pentru a face din el “un caz exemplar”.
In mod frecvent politicienii din PSD se plang ca DNA ar fi motivat politic si ca este o parte din “statul paralel”, care ar mai include si serviciile secrete.
In Alexandria, domnul Dragusin arata noua sala de sport si spune ca lucreaza la cladirile universitatii. Spune ca vrea mai multi bani de la Bucuresti si de la UE.
Doamna Dancila trebuie sa livreze daca nu doreste sa urmeze destinul uitarii, ca si predecesorii ei.”
Aceasta este imaginea despre Romania pe care The Economist o prezinta mediului “decidentilor” importanti ai lumii contemporane.