Testamentul reprezinta un act juridic de o importanta deosebita in viata fiecarui individ. Acest document nu se limiteaza doar la exprimarea dorintelor cu privire la destinatia bunurilor dupa deces, ci serveste si drept instrument esential pentru asigurarea unei mosteniri conforme cu vointa celui care il intocmeste. In Romania, regulile si procedurile legate de testament sunt guvernate de legislatia specifica, iar intelegerea lor poate parea complicata si uneori chiar intimidanta pentru majoritatea oamenilor.
Vorbim in randurile urmatoare despre aspectele cheie ce trebuie luate in considerare atunci cand va ganditi la mostenirea pe care doriti sa o lasati in urma.
Cunoscuta de noi toti sub denumirea de mostenire, succesiunea reprezinta modalitatea legala prin care sunt transmise bunurile unei persoane care a decedat altor persoane, denumite mostenitori. Evident, succesiunea se face intotdeauna dupa deces. Mostenirea este doua feluri: legala, adica cea definita prin Codul Civil, respectiv testamentara.
Potrivit platformei bundeangajat.olx.ro, mostenirea testamentara este mostenirea lasata prin intermediul unui testament, care a fost intocmit in prealabil de persoana care a incetat din viata. Astfel, testamentul este cel ce reglementeaza modul in care sunt impartite bunurile catre unul sau mai multi mostenitori. Pentru a fi legal, documentul trebuie ori sa fie scris de mana de catre persoana care vrea sa lase testament, ori sa fie incheiat in fata unui notar.
Testamentul olograf trebuie sa fie scris de mana, datat si semnat de catre persoana care isi doreste sa lase un testament. In ciuda faptului ca vorbim despre un document perfect legal, acesta poate fi atacat in instanta de catre alti mostenitori. Spre exemplu, acestia se pot lega de faptul ca cel care a lasat testamentul nu mai avea discernamant in momentul in care l-a scris. Totodata, se poate pune si problema falsitatii documentului.
In schimb, testamentul notarial este mult mai sigur din toate punctele de vedere, autenticitatea sa fiind validata in fata unui notar. Practic, cel care isi doreste sa lase un testament ii va dicta notarului continutul acestuia in prezenta a doi martori. Notarul are obligatia de a se asigura ca testatorul se afla in deplinatatea facultatilor mintale.
Mostenirea legala este adusa in discutie atunci cand persoana care a decedat nu a lasat niciun fel de testament. De asemenea, tot despre mostenirea legala se va vorbi si atunci cand se va dovedi faptul ca testamentul nu este legal sau incheiat conform celor mentionate in randurile anterioare.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si