Studii recente demonstreaza ca minciunile spuse de parinti modeleaza negativ caracterul copilului. Din pacate, nici minciunile spuse cu "bune intentii" nu schimba lucrurile in mai bine. Copiii devin mult mai susceptibili, avand tendinta de a fi necinstiti cand descopera ca parintii lor nu le-au spus adevarul. Cu cat mai mult sunt mintiti, cu atat mai mult se dezvolta sansa de a insela si minti la randul lor.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din California au analizat 186 de copii, cu varste intre 3 si 7 ani, pe care i-au antrenat intr-un joc in care trebuiau sa reziste unei tentatii.
Aproximativ jumatate din copii au fost mintiti de catre un cercetator, care le-a dat o informatie falsa, si anume ca in camera alaturata ii asteapta un bol cu dulciuri. Apoi le-a marturisit ca a fost doar un truc pentru a-i determina sa participle la un joc.
Ceilalti copii au fost invitati sa se joace fara sa li se spuna nimic.
Jocul a cerut copiilor sa identifice anumite personaje-jucarii pe baza sunetelor auzite, asociate acestora. Un singur sunet, ales deliberat, crea confuzie. Fur Elise, Beethoven.
In timpul acestei melodii, supraveghetorul-cercetator, mimand ca trebuie sa raspunda unui apel telefonic, a lasat copiii singuri in camera pentru 90 de secunde, o durata suficienta pentru a le urmari comportamentul.
Copiilor li s-a specificat sa nu traga cu ochiul. Adica sa nu triseze. La intoarcerea in camera, li s-a cerut explicit sa spuna adevarul.
Copiii de de 5, 6 si 7 ani, care fusesera mintiti, au fost mai inclinat sa arunce cate o privire spre jucaria cu probleme si sa minta ulterior ca au facut acest lucru. Pentru copiii mai mici insa, aceste diferente nu au putut fi observate.
Leslie Carver, profesor de psihologie si dezvoltare umana de la Universitatea din San Diego, a declarat: "Este primul experiment care confirma supozitiile noastre. A minti un copil lezeaza onestitatea acestuia. Chiar daca este oportun pentru un adult sa minta copiii, pentru a obtine cooperarea prin inselaciune sau pentru a le controla emotiile, este cu siguranta o idee rea aplicata pe termen lung. Chiar si o minciuna "alba" ar putea avea consecinte negative.
Rezultatele au fost publicate in revista Developmental Science, ne informeaza Mail Online.