Succesul financiar depinde in foarte mare masura de modul cum gandim
succesbanifinantepsihologie
De fapt, nu numai succesul financiar, ci orice fel de succes. Nu degeaba se vorbeste foarte des despre importanta mentalitatii, mentalitatea neinsemnand altceva decat acea suma de idei care ne-au fost transmise de parinti, inca din copilarie (si mai tarziu de mass-media) sau pe care ni le-am construit singuri si care au devenit, prin repetitie, un mod de a gandi.
Iar acest mod de a gandi hotareste modul in care actionam (sau nu actionam). E o afirmatie valabila pentru oricine, pentru ca nimeni nu poate sa actioneze in contradictie cu ideile in care crede, constient sau inconstient.
Cum se aplica treaba aceasta in cazul banilor?
Foarte simplu. Sa ne gandim la cateva mostre de gandire pe care le-am auzit, cu siguranta, foarte des:
• “Banii nu aduc fericirea.”
• “Nu te-ntinde mai mult decat ti-e plapuma.”
• “Banul e ochiul dracului.”
• “Daca esti bogat, nu ajungi in Rai.”
Aceste ganduri ne saboteaza din fasa, la nivelul subconstientului, orice actiune eficienta care sa ne aduca mai multi bani. Ne spunem noua insine, in mod mai mult sau mai putin constient, ca nu putem sa reusim (“E imposibil sa demarez propria mea afacere”, “Nu pot sa obtin o marire de salariu”, “Fara pile nu te angajeaza nimeni”), ii dam creierului comenzi in acest sens si apoi, in mod bizar, avem pretentia ca rezultatele sa fie exact opuse.
Dar cum iti poti schimba, concret, modul de a gandi?
Ei bine, nu e simplu, dar nici foarte greu, trebuie sa faci trei lucruri esentiale:
1. Sa devii atent la gandurile tale si sa le elimini pe cele nocive;
2. Sa te inconjori de oameni cu o gandire pozitiva, care iti incurajeaza eforturile;
3. Sa descoperi si sa exprimi clar ceea ce vrei cu adevarat.
Legat de primul punct, am amintit deja de impactul dezastruos pe care il au gandurile negative. Trebuie asadar sa inveti sa cultivi gandurile pozitive si sa exersezi permanent lucrul acesta (nu poti sa iti dezvolti muschii daca nu faci periodic exercitii fizice, daca nu mergi regulat la sala).
Legat de punctul doi, gandeste-te la un bebelus care invata sa mearga. Ce face el? Se ridica in picioare, cade, se ridica din nou, iar cade, dar in cele din urma reuseste sa mearga. De ce? Pentru ca toti cei din jur il incurajeaza si ii aplauda fiecare progres. In schimb, in cazul unui adult care incearca sa isi schimbe viata, incurajarile celor din jur dispar: “N-o sa poti!”, “E prea greu!”, “Ce-ti veni?”.
Si, in fine, legat de punctul trei, sa stii unde vrei sa ajungi este vital. De obicei, oamenii stiu ce NU vor – “Nu vreau sa am datorii”, “Nu vreau muncesc 10 ore pe zi” – dar a sti unde NU vrei sa ajungi nu-ti este de niciun folos.
Creierul este ca un taxi: te duce acolo unde ii spui sa te duca. Daca ii spui unde NU vrei sa te duca, nu te va duce nicaieri. Cu cat esti mai clar in definirea scopurilor tale, cu atat ai mai multa forta si mai multe sanse de a le indeplini.
Poti sa faci aceasta schimbare a modului tau de a gandi?
Trebuie s-o faci, pentru ca, pana la urma, ea constituie singura cale de a imbunatati lucrurile, inclusiv din punct de vedere financiar. Si vei descoperi cu aceasta ocazie ca acea lege a atractiei pozitive, despre care au vorbit de-a lungul istoriei toti marii intelepti ai lumii, chiar functioneaza.
Citeste si:
OMEN 4884/2018: Peste 4000 de profesori in pericol de a-si pierde posturile
Sursa foto: www.pexels.com