Studiu: Unul din cele mai avansate calculatoare are inteligenta unui copil de patru ani
masinainteligenta artificialarobotiviatacopilde ce
Unul din cele mai performante sisteme de inteligenta artificiala din lume este la fel de destept precum un copil de patru ani, sugereaza un nou studiu.
Cercetatorii Universitatii din Illinois au testat coeficientul unuia din cele mai performante sisteme de inteligenta artificiala disponibil, pentru a "cantari" nivelul sau de cunostinte.
Se pare ca "masina" are inteligenta unui copil de patru ani, spun savantii. Echipa UIC a supus ConceptNet 4, un sistem de inteligenta artificiala dezvoltat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) la un test pentru copii.
Ei au descoperit ca ConceptNet 4 are IQ-ul mediu al unui copilas de patru ani. Spre deosebire de cei mici, masina a obtinut scoruri foarte diferite in diverse sectiuni ale testului de inteligenta.
"Daca un copil ar avea scoruri atat de oscilante, acest fapt ar semnala existenta unor probleme", a spus Robert Sloan, profesor si conducatorul catedrei de cibernetica a UIC, respectiv autor al acestui studiu controversat.
Sloan a spus ca "robotul" ConceptNet 4 s-a descurcat foarte bine la testarea vocabularului si a capacitatii de a recunoaste asemanarile.
"Dar ConceptNet 4 s-a descurcat foarte prost la capitolul "Intelegere" - la intrebarile care contin acel "DE CE?"", a spus cercetatorul.
Una din cele mai mari probleme in vederea constructiei inteligentei artificiale este realizarea unui program de calculator care sa aiba propria judecata asupra unei perceptii simple a situatiei, asupra unor fapte - sa fie constient.
Constructia simtului se situeaza dincolo de puterile tehnicienilor care realizeaza sisteme AI, deoarece necesita o cantitate uriasa de factori, atat de evidente incat nu stim ca le cunoastem. Un PC poate cunoaste temperatura la care ingheata apa, dar numai noi stim ca gheata este rece.
"Stim multe lucruri. In copilarie, mergem de-a busilea si descoperim elementele vietii, invatam ca acestea pot cadea. Ne dam seama ca pisicile se supara, daca le tragem de coada", explica Sloan. "Suntem departe de a realiza programe cu ratiune proprie - o inteligenta artificiala care poate sa raspunda la intrebari simple, firesti, un calculator care sa aiba macar inteligenta unui copil in varsta de opt ani", a conchis savantul.