Studiu: Primii locuitori ai Americii au trait acum 15.500 de ani
americadescoperireartifacteclovis
Un studiu publicat joi a prezentat informatii despre un sit arheologic din Texas unde s-au descoperit cele mai vechi artifacte din America de Nord, cu o varsta de 15.500 de ani, informeaza AFP. Se contrazice astfel teoria actuala conform careia primii americani au apartinut populatiilor din cultura Clovis.
Cultura Clovis, ale carei vestigii au fost descoperite in mai multe situri arheologice incepand din anul 1932, detinea o tehnica speciala de slefuire cu doua taisuri a uneltelor din silex. Oamenii Clovis ar fi venit din Asia in urma cu 13.500 de ani, prin stramtoarea Bering, in timpul perioadelor glaciare. S-ar fi extins apoi pana in sudul Americii de Sud.
La sit-ul arheologic texan "Debra L. Friedkin", din apropiere de Austin, s-au descoperit o serie de vestigii care indica o populatie anterioara cu vreo doua mii de ani. Descoperirea este echivalata de Michael Waters, directorul Centrului de studii despre primii americani din cadrul Universitatii Texas, cu "gasirea Sfantului Graal". Importanta este data de faptul ca acum trebuie sa se reformuleze teoriile despre inceputurile colonizarii Americii.
"Fara niciun dubiu, aceste unelte si arme au fost confectionate de catre oameni si sunt vechi de aproximativ 15.500 de ani, ceea ce face ca ele sa devina cele mai vechi vestigii descoperite pana in prezent in America de Nord", a declarat Waters.
Datarea artifactelor nu a putut fi facuta cu carbon-14, deoarece nu contin niciun strat organic. In schimb, s-a folosit tehnica prin luminescenta care calculeaza momentul in care sedimentele ce acopera vestigiile au fost expuse ultima oara la lumina.