Studiu: Pe ce isi cheltuie economiile tinerii din Romania
economiecheltuielieducatie financiarascoala de baniadolescenti
Oameni de toate varstele economisesc. De la copiii de gradinita care au o pusculita porcusor in care arunca cate o moneda, pana la tinerii aflati in pragul varstei de 30 de ani, cu totii fac economii. Ce se intampla pana la urma cu acesti bani?
In general, oamenii economisesc bani cu un scop. Unii viseaza sa isi cumpere un telefon nou, altii viseaza la o bicicleta, la haine noi sau la o vacanta. Exista si persoane care economisesc pur si simplu, pentru a avea un ban pus de-o parte pentru "zile negre". Indiferent care este motivul pentru care oamenii economisesc bani, important este ca persoane de toate varstele ajung mai devreme sau mai tarziu sa aiba o suma de bani disponibila pentru ceea ce isi doresc.
Si "ceea ce isi doresc" se schimba odata cu vremurile, cu moda, cu generatiile. Parintii nostri economiseau bani in adolescenta pentru a-si cumpara renumita bicicleta Pegas sau pentru a-si confectiona la croitor haine frumoase ca cele din revistele care mai intrau "pe sub mana" din Occident, pe piata romanesca.
Adolescentii si tinerii de astazi au alte aspiratii. Haine se gasesc la toate magazinele, iar bicicletele nu mai sunt atat de ravnite. Conform unui studiu realizat de Scoala de Bani, lansata de BCR, adolescentii si tinerii pana in 25 de ani economisesc bani pentru a-si cumpara tablete, telefoane inteligente si gadget-uri. Stim cu totii de frenezia lansarii de telefoane noi, mai scumpe si mai performante ale companiilor celebre precum iPhone si Samsung, asa ca nu ne mira deloc rezultatul acestui studiu.
Pe de alta parte, acelasi studiu scoate la iveala faptul ca tinerii de 26-29 de ani prefera hainele si incaltamintea. Astfel, putem observa faptul ca aproape de pragul varstei de 30 de ani, tinerii pun mai mult pret pe ei insisi, pe felul cum arata, cum se imbraca, sunt mai atenti la imaginea lor si li se par mai importante aceste aspecte decat gandget-urile si tehnologia de ultima ora.
Specialistii sunt de parere ca a economisi bani este o metoda de autoeducare economica, prin care persoana respectiva invata sa fie cumpatata, sa isi prioritizeze cheltuielile si sa se organizeze mai bine, cat timp pastreaza un echilibru si economiseste cati bani isi permite, fara sa renunte la cheltuieli necesare.
Citeste si:
Distribuitorii de energie trag semnalul de alarma: Noile reglementari vor genera pierderi de aproape 14 miliarde lei din PIB
Sursa foto: pexeles.com