Studiu: Coronavirusul se poate transmite si prin mancare!
coronavirus chinapandemieepidemiecovid 19sars cov 2sanatatemancarealimente
Agentia de Sanatate si Protectie Alimentara din Franta a alcatuit o echipa de experti care a analizat posibilitatea transmiterii noului coronavirus prin mancare. Se pare ca acest lucru este posibil, daca mancarea este pregatita de o persoana contaminata, care nu poarta echipamente de protectie eficiente.
Pana in prezent, autoritatile au transmis populatiei din intreaga lume ca noul coronavirus se poate transmite prin contact direct cu o persoana infectata, sau atingand suprafete infectate cu mainile, duse ulterior la nas, gura sau ochi.
Un studiu recent efectuat de o echipa de experti a Agentiei de Sanatate si Protectie Alimentara din Franta atrage atentia asupra alui pericol: exista posibilotatea contaminarii si prin alimente!
Daca o persoana contaminata cu noul coronavirus prepara mancarea, fara echipamente de protectie, o atinge direct cu mana, sau stranuta, tuseste, in preajma acesteia, exista riscul transmiterii noului coronavirus, spun expertii francezi.
Cercetatorii au mai descoperit ca noul coronavirus ar fi sensibil la temperaturi mai mari de 63 grade Celsius si pe o durata de mai mult de 4 minute. Alimentele insa, inainte de a fi preparate termic, trebuie sa fie spalate si pastrate in conditii igienico- sanitare optime. Doar astfel se poate evita contaminarea.
De asemenea, e esential ca persoana care prepara mancarea sa poarte in permanenta echipament de protectie, manusi, masca, curate, si sa nu intre in contact direct cu ea, nici sa stranute sau sa tuseasca, fiindca stropii raspanditi prin tuse sau stranut sunt contagiosi.
Totodata, stim faptul ca noul coronavirus se transmite de la om la om, prin respiratie, tuse, sau stranut. Din acest considerent, e necesara pastrarea unei distante de minimum 1-2 metri intre oameni. Coronavirusul se mai poate transmite si prin contact direct cu suprafete contaminate. Se pare ca durata lui de viata pe suprafete ar fi de pana la cateva zile, motiv pentru care se impune dezinfectarea frecventa a suprafetelor si evitarea atingerii ochilor, nasului sau a gurii cu mainile care au atins suprafete posibil contaminate.
Citeste si:
Noutati privind Certificatul de Situatie de Urgenta, prin care firmele isi pot trimite angajatii in somaj tehnic