STUDIU: Avem cei mai murdari bani din lume
ig nobelpremiile nobelbanibacteriibancnoteleieurodolari
Nu, nu este o metafora. Leii nostri au fost catalogati drept cei mai murdari bani din lune, in urma studiului unei echipe de cercetători de la Universitatea Radboud din Olanda. Potrivit acestora, dintre toate bancnotele, bacteriile isi gasesc cea mai confortabila "asezare" pe leii romanesti.
Echopa de cercetatori din Olanda a primit premiul Ig Nobel pentru studiul care arata cat de "murdari" - la propriu- sunt bancnotele statelor lumii. Din nefericire, bancnotele romanesti sunt mediul preferat de viata al bacteriilor in timp ce Croatia se poate mandri cu cele mai "curate" bancnote.
In cadrul studiului au fost analizate bancnote din toate colturile lumii: dolari canadieni, kuna croate, lei romanesti, dirhami marocani, euro. Printr-o metoda chimica ingenioasa, echipa de cercetatori olandezi a constatat faptul ca pe bancnotele romanesti rezista cel mai bine bacteriile. Mai exact, au fost relevate trei tipuri de bacterii rezistente la medicamente care persista pe banii romanesti, in comparatie cu alte bancnote internationale.
Citeste si:
Castigatorii Start-Up Nation incep sa isi primeasca banii: 200.000 de lei in aceasta sapamana
Voss, profesor la Radboud University Center for Infectious Diseases, are o solutie simpla simpla pentru evitarea unor astfel de bancnote: "Folositi cardurile si platile online".
Dincolo de faptul ca bancnotele noastre retin cele mai multe bacterii, suntem "campioni" si la rata de transmisibilitate a bacteriilor, alaturi de dolarii americani. La acest capitol, euro s-a situat cel mai bine, transmisia in cazul euro fiind negativa.
Studiul se numeste “Banii si transmisibilitatea bacteriilor” si a primit premiul Ig Nobel, premiile fiind prezentate de laureati Nobel, in cadrul unei ceremonii organizate de revista americana de umor stiintific Analele Cercetarilor Improbabile (AIR). Ig Nobel reprezinta versiunea satirica a Premiilor Nobel si sunt prezentate anual.