Specialistii avertizeaza: Locurile noi de parcare ne pot costa viata
locuri de parcarebucurestisector treinaturasanatate
In sectorul trei al Capitalei, primaria desfasoara lucrari de contruire pentru noi parcari. Toate ar fi bune si frumoase, insa aceste beneficii vin cu pagube ireparabile pe termen lung si, conform specialistilor, ne pot costa chiar si viata.
In zonele urbane ale Romaniei, mai ales in Bucuresti, s-au desfasurat in ultimii ani lucrari pentru amenajarea locurilor de parcare.
Din pacate, pentru ca aceste proiecte sa poata fi realizate, s-a recurs la un sacrificiu enorm: anihilarea naturii. Foarte multe parcuri au disparut in procesul de urbanizare, iar conceptul de spatiu verde a ajuns sa se rezume la cativa centimetri de iarba si un gardulet viu.
Un astfel de caz se desfasoara chiar in aceste zile in sectorul trei al Capitalei, pe strada Odobesti. Aici, muncitorii nu respecta normele legale conform carora un copac are nevoie in jurul sau de 3-10 metri patrati de pamant, ca sa poata supravietui. Arborii din aceasta zona sunt inconjurati de pavele si ciment, si abia daca au cativa centimetri cu pamant, de jur imprejur.
Citeste si:
Vesti bune pentru romanii cu rate in lei. Ce se intampla cu ROBOR
Primarul sectorului 3, Robert Negoita, spune ca arborii nu sufera din cauza bordurilor sau pavajelor. Potrivit acestuia, apa ajunge la radacini.
In momentul in care se amenajeaza parcari pe fostele spatii verzi, primariile incearca sa pastreze macar aparenta ca imbina utilul cu placutul. Astfel, paveaza zonele din jurul arborilor, lasandu-i pe acestia fara radacini si pamant de jur imprejur, ceea ce ii usuca si ii face sa se prabuseasca la primele vijelii. In timp, acesti arbori care rasar dintre borduri si pavele ca Fat Frumos din Lacrima, devin adevarate pericole publice pentru cetateni.
Nu de putine ori, arbori de acest fel sau pur si simplu neglijati si neingrijiti de cei care ar trebui sa amenajeze spatiile verzi, ajung sa cada pe masini, facand numeroase victime si aducand pagube materiale.
Arborii mor lent inconjurati de pavele
Arborii care sunt prinsi in mijlocul unor astfel de proiecte, unde nu se respecta normele prevazute in cartile de horticultura si peisagistica, sunt supusi degradarii.
Vera Dobrescu, lector sectia Peisagistica, Facultatea Horticultura Bucuresti: “Arborele are de suferit. Nu este o moarte sigura, dar este foarte probabil ca arborele sa intre intr-o regresie fiziologica, pentru ca radacinile si zona lui de alimentare cu substantele nutritive, cu apa, este afectata. Apa din precipitatie nu mai patrunde la nivelul radacinilor active.”
Moartea arborilor ne poate costa viata si sanatatea
DIminuarea spatiilor verzi din toate zonele tarii creste semnificativ gradul de poluare. Caldura resimtita de oameni este mai mare, apar alunecari de teren si inundatii.
Oamenii se pot imbolnavi din cauza calitatii tot mai proaste a aerului, iar pe fondul unor alte afectiuni medicale, acest aspect poate duce chiar si la deces. Facand o ecuatie simpla, parcarile realizate fara respectarea prevederilor legale, si defrisand in masa spatiile verzi, ne-ar putea costa viata, insa optimistii se pot bucura, fiindca atat cat vor trai, isi vor putea parca masinile linistiti.
Citeste si:
Ziua zero: Va da sau nu Guvernul astazi o noua OUG 13?
Sursa foto: pexeles.com