Special: 6 situatii in care ecologismul rimeaza cu terorismul
specialsituatiiterorismecologismverdeapa
Ei bine, ecologismul nu are cum sa rimeze in vecii vecilor cu terorismul, dar ne trebuia un titlu de tabloid. Pe vremuri, caii reprezentau o modalitate mai ieftina si fiabila de deplasare decat automobilele. Am ramas insa captivi in lumea masinilor, deoarece am stiut ca acestea vor putea evolua, din punct de vedere tehnologic, in timp ce caii vor ramane la fel. Cracked.com ne propune sa exploram acel prag de la care tehnologia "verde" nu mai este atat de sigura si incepe sa semene cu un "act terorist", presarat cu elemente SF. Materialul urmator expune sase situatii absolut "eco", care ascund insa un pericol iminent.
6. Ferestrele eficiente din punct de vedere energetic pot "topi" casa vecinului tau?
Vrei sa fii prietenul mediului inconjurator si sa economisesti ceva banuti la factura lunara la energie. Ai aflat ca pierdem o cantitate insemnata din aerul conditionat prin ferestre si ti-ai dotat casa cu ferestre eficiente din punct de vedere energetic, construite astfel incat sa reflecte razele soarelui, pentru a-ti mentine racoarea in casa. Ce s-ar putea intampla? Aceste ferestre pot transforma casa ta intr-un "tun cu laser", care risca "sa topeasca" locuinta vecinului. Astfel, locuitorii casei-victima risca sa traiasca intr-un "tablou realizat de Jackson Pollock", celebrul pictor american indragostit de alcool, care a decedat in urma unui accident rutier.
5. Toaletele fara apa cauzeaza inundatii (cu urina)?
Ce-ar fi sa nu mai consumam atatia litri de apa, ori de cate ori tragem apa la WC? Noile toalete waterless utilizeaza apa doar ocazional, cand realizeaza o autospalare. Aceste WC-uri sunt instalate in toate tarile civilizate ale lumii. Care este insa secretul lor rusinos? De exemplu, Liceul Spanish River din Boca Raton, Florida, a beneficiat de inlocuirea a 200 de toalete cu altele noi, fara apa. Administratorii liceului nu au stiut insa ca, din moment ce acestea nu folosesc apa pentru a indeparta mizeria, urina ramane in tevile din cupru ale instalatiei sanitare. Acidul uric si cuprul nu se impaca foarte bine, astfel incat urina a decis sa iasa la suprafata ca lava unui vulcan, nimicind totul in cale. Imaginati-va scena memorabila din "The Shining", doar ca in loc de sange, s-ar fi folosit...urina. Ingrozitor. Si nu este un incident izolat. Atat primaria din Chicago, cat si Aeroportul O'Hare au inlocuit toaletele clasice cu unele fara apa. Tevile au ruginit si duhoarea a devenit insuportabila. Avocatii acestei tehnologii spun insa ca toaletele fara apa sunt eficiente, atat timp cat tevile sunt realizate din PVC, nu din cupru. Dar tinand cont ca popularul cupru acapareaza 90% din piata instalatiilor sanitare din SUA, lucrurile sunt clare.
4. Resturile de excremente pot lua foc din senin?
Daca ar fi adunat tot rahatul la un loc, s-ar elimina nevoia utilizarii fertilizatorilor chimici, solul s-ar reinsanatosi si poluarea aerului ar fi absorbita. Care este insa problema? Combustia spontana. Cea mai mare problema in acest sens o constituie acei oameni prea lenesi sa-si curete haznaua, din cand in cand. Acest compost poate fi utilizat, ce-i drept, la fertilizarea solului, dar prezinta pericolul combustiei spontane.
3. Panourile solare ii orbesc pe pilotii de avioane?
Te-ai gandit sa-ti montezi numeroase panouri solare? Excelenta decizie. Acestea reprezinta insa un pericol pentru oamenii zborului. In Zurich, Elvetia, autoritatile aeroportului au obligat o biserica sa reununte la panourile solare de pe acoperis, deoarece pilotii erau orbiti in momentul aterizarii pe pista. De asemenea, potrivit unui raport ACME, cercetatorii au avertizat ca montarea a 170.000 de panouri solare in Desertul Mojave ar putea "vaporiza pasarile, orbi soferii pe distante mari, destabiliza avioanele de mici dimensiuni aflate in zbor si mai mult, ar putea atrage rachetele armatei americane care se ghideaza termic".
2. Becurile cu LED-uri provoaca accidente rutiere?
Viitorul iluminatului este reprezentat de LED. LED-urile folosesc cu 80% mai putina energie electrica si au o durata de viata de 25 de ori mai mare decat becurile traditionale. Din pacate, semafoarele cu LED-uri au provocat accidente in SUA, relateaza
Cracked.com. Cand ninge asupra semafoarelor clasice, dotate cu becuri incandescente – care emana caldura masiva – zapada se topeste. In cazul LED-urilor – care genereaza o caldura foarte redusa – zapada nu se mai topeste si se depune pe semafoare, ca o crusta. Astfel, soferii nu mai pot vedea culorile semafoarelor cu LED-uri.
1. Turbinele eoliene transforma soarele intr-un glob stroboscopic
Un megawatt de energie eoliana poate asigura anual curentul electric pentru 300 de locuinte. Vantul nu polueaza aerul, apa sau solul. Efectul stroboscopic generat de turbine "in colaborare" cu soarele este insa enervant si poate distrage atentia soferilor. Se pare ca detinutii inchisorii de maxima securitate Whitemoor din Marea Britanie sunt de acord cu aceasta problema. Directorul inchisorii, Martin Adler, a negociat cu o companie locala de energie inchiderea unor turbine eoliene, intre anumite ore, deoarece provocau un efect stroboscopic, deranjat pentru detinutii deja...deranjati psihic. Intr-adevar, una este sa deranjezi o simpla asociatie de locatari, si alta este sa ii pui pe jar pe criminalii violenti din Whitemoor. Astfel, turbinele eoliene ar trebui amplasate mai departe de zonele populate, spun cercetatorii.