Se numesc solstitii cele doua momente din an cand planul determinat de centrul Soarelui si de axa de rotatie a Pamantului este perpendicular pe planul orbitei Pamantului.
Potrivit literaturii de specialitate, in cele doua momente ale anului unghiul facut de razele soarelui cu orizontul la amiaza este cel mai mare (vara) sau cel mai mic (iarna) din an. Variatia acestui unghi in cursul anului se explica prin aceea ca axa de rotatie a Pamantului nu este perpendiculara pe orbita lui. Astfel, apare solstitiul de vara si solstitiul de iarna.
Pentru un observator terestru, fenomenul se materializeaza pe sfera cereasca prin miscarea anuala aparenta a Soarelui in lungul eclipticii cu aproximativ 1° pe zi, planul eclipticii fiind inclinat fata de cel al ecuatorului ceresc cu 23° 27'. La momentul solstitiului de vara, Soarele se va afla la 23° 27' distanta unghiulara nord fata de ecuatorul ceresc, el descriind miscarea diurna pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului.Solstitiul de vara din acest an are loc pe 21 iunie, la ora 13:07.
Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei va incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de 6 luni, pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna. In Emisfera sudica a Pamantului fenomenul se deruleaza in sens invers.
Termenul "solstitiu" provine din limba latina si inseamna "Soarele oprit", iar evenimentul care ar loc anual abunda de taine si susperstitii.
In credinta populara se spune ca solstitiul de vara este un moment favorabil pentru a se face magii puternice, care pot schimba destinul omului pe plan amoros sau financiar.
Solstitiul de vara 2018. Ritualuri stravechi
Inca din cele mai vechi timpuri, solstitiul de vara era un prilej de sarbatoare pentru societatile stravechi, deoarece oamenii antici asociau acest evenimet astronomic cu momentul strangerii recoltei. Stravechii pagani din Europa (triburile celtice, slave sau germanice) sarbatoreau solstitiul de vara cu focuri de tabara.
Noaptea solstitiului era specifica festivalurilor focului si magiei. Se credea ca lanurile de cereale vor creste pana la inaltimea la care sareau peste foc cuplurile de indragostiti. Prin intermediul puterilor magice ale focului, fetele isi ghiceau viitori soti si, in acelasi timp, flacarile alungau demonii si spiritele rele.
In China antica, ceremonialul solstitiului de vara consta intr-o sarbatoare dedicata pamantului, fortei feminine si pricipiului Yin. De asemenea, solstitiul de iarna era rezervat sarbatoririi cerurilor, fortei masculine si principiului Yang.
In Roma antica, festivalul Vestalia, dintre 7 si 15 iunie, era dedicat zeitei romane a caminului, Vesta. In aceasta perioada, femeile maritate aveau voie sa intre in templul zeitei, in restul anului el putand fi frecventat numai de fecioarele vestale.
In vechea Galie se sarbatorea Eponea, zeita fertilitatii si protectoarea cailor, in timp ce in zonele populate de triburile germane, slave si celtice se aprindeau focuri uriase.
Dupa raspandirea crestinismului, in Europa, multe obiceiuri pagane au fost preluate de aceasta religie. In zone din Scandinavia, solstitiul de vara a fost in continuare sarbatorit sub forma “Midsommar” sau ziua mijlocului verii.
Sursa foto: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti
Solstitiul de vara 2018 si Sarbatoarea Sanzienelor
In cultura romaneasca, solstitiul de vara este legat de sarbatoarea Sanzienelor, din 24 iunie. Sanzienele reprezinta in mitologia noastra zane bune din clasa ielelor. Totusi, atunci cand nu le este respectata sarbatoarea, zanele bune devin surate cu Rusaliile, care sunt zane rele.
Sanzienele umbla pe pamant sau plutesc prin aer, impart rod holdelor si femeilor casatorite, inmultesc pasarile si animalele, tamaduiesc bolile si suferintele oamenilor, apara semanaturile de grindina si vijelii. In anumite situatii, cand oamenii le nesocotesc ziua, Sanzienele pot deveni distructive: starnesc furtuni si vijelii, aduc grindina, lovesc pe cei nepasatori cu boala numita "luatul cu Dragaica", lasa campurile fara rod etc.
In traditia romaneasca, fetele care voiau sa afle daca se vor marita in vara acelui an, lasau afara peste noapte coronitele de Sanziene. Daca, la ivirea zorilor, acestea erau acoperite de roua, nunta avea loc garantat.
De asemenea, tot in popor se crede ca noaptea de Sanziene este incarcata de magie, si reprezinta momentul ideal pentru a se face descantece, vraji si farmece de tot felul.