Solstitiu de iarna 2018: Inceperea iernii astronomice
solstitiu iarna 2018iarna astronomicacurentul de meteori ursideurside
Desi din punct de vedere meteorologic iarna a sosit deja, inceperea iernii astronomice este marcata de catre solstitiu. Momentul exact are loc in acelasi timp peste tot pe Terra. In 2018, solstitiul de iarna are loc pe 22 decembrie. Tot in aceasta perioada are loc si curentul de meteori Urside, ultimul curent de meteori din acest an.
In Romania, solstitiul de iarna din 2018 are loc pe 22 decembrie, la ora 00:23. De asemenea, in noaptea de 21 spre 22 decembrie pe cer vor putea fi urmarite si Ursidele, ultimul curent de meteori din 2018.
In timpul solstitiului de iarna, emisfera nordica a planetei se va afla in cel mai indepartat punct fata de soare. Pe de alta parte, in emisfera sudica, 22 decembrie marcheaza echinoctiul de vara sau ziua in care partea sudica a planetei se afla la cel mai apropiat punct de Soare.
Solstitiul de iarna marcheaza inceputul iernii astronomice, dar si inceputul celor mai reci trei luni din an, in Emisfera Nordica. Dupa solstitiu, zilele incep sa creasca.
Pe 22 decembrie, in momentul solstitiului, Soarele rasare cu 23° 27' sud de punctul cardinal estic, iar la momentul amiezii el urca la doar 21° fata de orizont.
Astfel la acesta data durata zilei are valoarea minima din an de 8 ore si 50 de minute, in timp ce noaptea are o durata maxima de 14 ore si 10 minute, informeaza Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Ursean". Solstitiul de iarna reprezinta ziua cea mai scurta si noaptea cea mai lunga din an.
Tot in aceasta perioada, incepand cu data de 21 decembrie, au loc Ursidele. Curentul de meteori este emanat din Steaua Nordului, ce se afla in linie cu Polul Nord.
Ursidele pot fi observate timp de o saptamana anual, dar punctul maxim este atins in noaptea de vineri, 21 decembrie, spre ziua de sambata, 22 decembrie. Cel mai bun moment de observare a Ursidelor este pe 22 decembrie, dupa ce apune luna, dar inainte de rasarit. Ursidele sunt un curent de meteori relativ mic chiar si in punctul maxim. Specialistii estimeaza ca vor putea fi observati 5-10 meteori pe ora, scrie Curiosity.
Curentul de meteori Urside este produs de reziduurile spatiale lasate in urma de Cometa 8P/Tuttle.