In continuare, vei descoperi mai multe despre cele mai apreciate soiuri de vita de vie din tara noastr?.
Multe soiuri romanesti vita de vie pentru vinuri albe de calitate sunt renumite si apreciate pe plan international. Pentru a-si atinge potentialul maxim, soiurile trebuie cultivate in zone cu lumina si caldura optime si ingrijite conform specificului fiecarui sol. Iata cateva dintre cele mai cunoscute:
Dintre soiurile romanesti pentru vin rosu amintim:
Babeasca neagra - soi mentionat inca din scrierile secolului al XIV-lea, aparut in podgoriile din zona Moldovei. Strugurii sunt negri, de marime medie, iar etapa de maturare are loc in perioada 1-15 octombrie. Vinul obtinut este usor, cu o tarie alcoolica moderata si este apreciat pentru caracterul lor fructat si aciditatea echilibrata.
Feteasca neagra - originar din vremuri dacice, este un soi obtinut prin selectie din vita salbatica si se cultiva in podgoriile Moldovei si alte regiuni viticole importante. Strugurii sunt de marime medie, culoare negru-albastruie si cu o pielita groasa. Maturarea strugurilor are loc in perioada 1-30 septembrie. Vinul obtinut este disponibil in variante seci, demiseci si demidulci, cu arome intense de fructe de padure si prune uscate.
Negru de Dragasani - soi de vita de vie nobil, cu origini romanesti, cultivat in special in zona Dragasani. Strugurii au pielita negru-albastruie si pulpa zemoasa, iar greutatea medie a unui strugure este de 180 - 190 g. Maturarea are loc in luna septembrie, iar productia poate ajunge pana la 14 t/ha. Vinul obtinut este rosu intens, de calitate superioara.
In aceasta categorie regasim Busuioaca de Bohotin. Este un soi de vita de vie cu origini vechi, grecesti, ce se cultiva astazi in podgoriile Moldovei. Strugurii au o pielita roz-inchis, miez crocant si aroma puternica florala. Greutatea medie a unui strugure este de 15 g, iar maturarea are loc in perioada 16-30 septembrie. Vinul obtinut are o tarie alcoolica de 11-12,5% si aciditate moderata. Gustul este unul complex si intens.
Pe parcursul vegetatiei, viticultorii se concentreaza pe prevenirea infectiilor dificil de gestionat, in special in momentele critice ale dezvoltarii, cand recolta de struguri se afla in pericol. Aceste perioade sunt:
inainte de inflorire;
dupa inflorit;
la compactarea ciorchinelui;
la intrarea in parga/ inceputul coacerii.
Fainarea (Uncinula necator) este una dintre bolile care pot afecta calitatea strugurilor ?i, implicit, a vinului. Mai exact, strugurii dezvolta un gust acru, care poate distorsiona atat profilul aromatic, cat si echilibrul gustativ al vinului.
In plus, putregaiul negru (Guignardia bidwelli) poate compromite inte 5% si 80% din recolta. Strugurii infectati prezinta pete negre si putrezesc, iar cei neafectati complet au un continut scazut de zahar si aciditate ridicata, compromitand echilibrul vinului.
O alta boala care afecteaza plantatia in perioadele vulnerabile este mana vitei de vie (Plasmopara viticola). Strugurii au un continut redus de zahar si o aciditate crescuta, ceea ce duce la vinuri sarace in extract, greu de conservat si predispuse la defecte precum casarea, balosirea si otetirea.
Poti combate eficient bolile vitei de vie folosind produse inovatoare care nu afecteaza calitatea strugurilor si gustul vinului, cum ar fi: Delan® Pro, Revyona®, Cantus®.
In plus, buruienile afecteaza dezvoltarea vitei de vie prin consumul nutrientilor de care aceasta are nevoie. Poti aplica tratamente cu erbicid in perioada de repaus, inainte sa rasara buruienile. Un tratament eficient este aplicarea erbicidului Stomp® Aqua.
Asadar, aceste soiuri romanesti de vita de vie reprezinta o comoara a tarii si sunt apreciate atat pentru istoria lor indelungata, cat si pentru calitatile vinurilor pe care le ofera.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212