Soiuri romanesti de vita de vie, cu traditie - de ce sunt atat de apreciate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Soiuri romanesti de vita de vie, cu traditie - de ce sunt atat de apreciate
Soiuri romanesti de vita de vie, cu traditie - de ce sunt atat de apreciate
de Redactia Manager la 31 Oct. 2024
Urmareste-ne pe Google News
soiuri romanesti vita de viedezvoltarea podgoriilordelan® pro

Cultivarea vitei de vie in Romania are radacini adanci, fiind o practica valorificata inca din vremea geto-dacilor. Istoria ne spune ca acestia aveau o afinitate pentru vin, ceea ce explica si interesul lor pentru dezvoltarea podgoriilor si perfectionarea artei de a face vin. Mai mult, in Dacia, podgoriile simbolizau bogatia si prosperitatea.

In continuare, vei descoperi mai multe despre cele mai apreciate soiuri de vita de vie din tara noastr?. 

Soiuri albe romanesti de vita de vie 

Multe soiuri romanesti vita de vie pentru vinuri albe de calitate sunt renumite si apreciate pe plan international. Pentru a-si atinge potentialul maxim, soiurile trebuie cultivate in zone cu lumina si caldura optime si ingrijite conform specificului fiecarui sol. Iata cateva dintre cele mai cunoscute: 

  • Feteasca Alba - acest soi are o traditie indelungata si este cultivat in special in Transilvania, Moldova si Dealu Mare, datorita adaptabilitatii sale la diferite conditii de sol si clima. Strugurii au o pielita galben-verzuie, pulpa zemoasa, iar greutatea lor poate ajunge pana la 90-180 g. Productia este intre 9 si 20 de tone pe hectar, cu maturarea strugurilor in perioada septembrie-octombrie. Vinul obtinut poate fi sec sau demisec, cu o tarie de 11-12%, are o calitate superioara, este catifelat, rafinat, cu arome florale delicate si aciditate moderata. In plus, calitatea sa exceptionala este recunoscuta prin numeroasele medalii castigate la competitiile internationale. 
  • Feteasca Regala - originara din judetul Mures, este raspandita in principalele podgorii din Romania, in special in Dealurile Moldovei, Podisul Transilvaniei, Crisana si Maramures. Strugurii au o pielita galben-verzuie, pulpa zemoasa si cantaresc intre 75-150 g. Productia variaza intre 10 si 18 tone, iar maturarea strugurilor are loc intre septembrie si octombrie. Vinul obtinut este sec, cu o tarie alcoolica de 10-11,5%, cu arome florale proaspete si un gust vibrant. Acest soi este ideal si pentru obtinerea vinurilor spumante, apreciate pentru finetea si prospetimea lor. 
  • Cramposie - soi romanesc stravechi, cultivat in podgoriile Dragasani si Dealu Mare, mai nou si in alte zone. Prin fecundare libera, s-a format soiul „Cramposie selectionata”, care a devenit mai popular in zilele noastre. Strugurii sunt versatili, pot fi utilizati atat pentru masa, cat si pentru vin, si au o pielita elastica si groasa, iar un strugure poate sa depaseasca 250 g. Productia obtinuta poate fi intre 7 si 15 tone pe hectar, iar maturarea are loc in perioada 16-30 septembrie. Vinul obtinut este de obicei sec, cu o tarie alcoolica moderata, plin de prospetime, cu un gust revigorant. 
  • Francusa - este un soi vechi, predominant cultivat in zona Moldovei, cu o traditie de cateva secole. Strugurii au o pielita foarte subtire, galben verzuie, cantaresc in medie 90-120 g, iar productia poate ajunge pana la 13 tone pe hectar. Maturarea se realizeaza intre 16 si 30 septembrie. Vinul obtinut este in general sec, de culoare galbuie, cu un gust rafinat, persistent si o buna aciditate. 
  • Sarba - acest soi a fost creat in 1972 in Statiunea de Cercetare de la Odobesti si se cultiva in mod special in podgoriile din sudul Moldovei, cum ar fi Vrancea si Galati. Strugurii au o pielita galben verzuie, o greutate intre 120-140 g, iar productia poate ajunge la 14-18 tone pe hectar. Maturarea are loc intre 16-30 septembrie. Vinul obtinut este sec sau demisec, de calitate superioara si cu o tarie alcoolica de 11-12%. Acesta este apreciat pentru finetea si prospetimea sa, precum si aroma trandafirie si gustul delicat. 
  • Tamaioasa Romaneasca - soi ce are origini in Grecia Antica, a fost cultivat de secole pe teritorii romanesti, in podgorii din zona Moldovei sau a Olteniei. Strugurii sunt de marime medie (150-180 g), cu boabe galben-aurii, intens aromate, iar productia poate ajunge pana la 8 tone pe hectar. Etapa de maturare are loc in perioada 1-30 septembrie. Vinurile pot varia in privinta cantitati de zahar rezidual si au o tarie alcoolica de 11,5-12,5%.  Aroma este una florala, distincta. Culoarea vinului este aurie si este apreciat pentru echilibrul gustului dintre zaharuri si aciditate. 

Soiuri rosii romanesti cu traditie

Dintre soiurile romanesti pentru vin rosu amintim: 

  • Babeasca neagra - soi mentionat inca din scrierile secolului al XIV-lea, aparut in podgoriile din zona Moldovei. Strugurii sunt negri, de marime medie, iar etapa de maturare are loc in perioada 1-15 octombrie. Vinul obtinut este usor, cu o tarie alcoolica moderata si este apreciat pentru caracterul lor fructat si aciditatea echilibrata. 

  • Feteasca neagra - originar din vremuri dacice, este un soi obtinut prin selectie din vita salbatica si se cultiva in podgoriile Moldovei si alte regiuni viticole importante. Strugurii sunt de marime medie, culoare negru-albastruie si cu o pielita groasa. Maturarea strugurilor are loc in perioada 1-30 septembrie. Vinul obtinut este disponibil in variante seci, demiseci si demidulci, cu arome intense de fructe de padure si prune uscate. 

  • Negru de Dragasani - soi de vita de vie nobil, cu origini romanesti, cultivat in special in zona Dragasani. Strugurii au pielita negru-albastruie si pulpa zemoasa, iar greutatea medie a unui strugure este de 180 - 190 g. Maturarea are loc in luna septembrie, iar productia poate ajunge pana la 14 t/ha. Vinul obtinut este rosu intens, de calitate superioara.

Soiuri rose romanesti 

In aceasta categorie regasim Busuioaca de Bohotin. Este un soi de vita de vie cu origini vechi, grecesti, ce se cultiva astazi in podgoriile Moldovei. Strugurii au o pielita roz-inchis, miez crocant si aroma puternica florala. Greutatea medie a unui strugure este de 15 g, iar maturarea are loc in perioada 16-30 septembrie. Vinul obtinut are o tarie alcoolica de 11-12,5% si aciditate moderata. Gustul este unul complex  si intens. 

Cum protejam vita de vie, fara impact asupra calitatii vinului 

Pe parcursul vegetatiei, viticultorii se concentreaza pe prevenirea infectiilor dificil de gestionat, in special in momentele critice ale dezvoltarii, cand recolta de struguri se afla in pericol. Aceste perioade sunt: 

  • inainte de inflorire; 

  • dupa inflorit; 

  • la compactarea ciorchinelui; 

  • la intrarea in parga/ inceputul coacerii. 

Fainarea (Uncinula necator) este una dintre bolile care pot afecta calitatea strugurilor ?i, implicit, a vinului. Mai exact, strugurii dezvolta un gust acru, care poate distorsiona atat profilul aromatic, cat si echilibrul gustativ al vinului. 
 

In plus, putregaiul negru (Guignardia bidwelli) poate compromite inte 5% si 80% din recolta. Strugurii infectati prezinta pete negre si putrezesc, iar cei neafectati complet au un continut scazut de zahar si aciditate ridicata, compromitand echilibrul vinului. 
 

O alta boala care afecteaza plantatia in perioadele vulnerabile este mana vitei de vie (Plasmopara viticola). Strugurii au un continut redus de zahar si o aciditate crescuta, ceea ce duce la vinuri sarace in extract, greu de conservat si predispuse la defecte precum casarea, balosirea si otetirea.
 

Poti combate eficient bolile vitei de vie folosind produse inovatoare care nu afecteaza calitatea strugurilor si gustul vinului, cum ar fi: Delan® Pro, Revyona®, Cantus®. 
 

In plus, buruienile afecteaza dezvoltarea vitei de vie prin consumul nutrientilor de care aceasta are nevoie. Poti aplica tratamente cu erbicid in perioada de repaus, inainte sa rasara buruienile. Un tratament eficient este aplicarea erbicidului Stomp® Aqua. 
 

Asadar, aceste soiuri romanesti de vita de vie reprezinta o comoara a tarii si sunt apreciate atat pentru istoria lor indelungata, cat si pentru calitatile vinurilor pe care le ofera. 
 

Sursa foto: Shutterstock

Ultimele NOUTATI

Criza bugetara in Romania! Deficitul real e cu mult peste cel preconizat
Economie

Criza bugetara in Romania! Deficitul real e cu mult peste cel preconizat

today31 Oct. 2024
3 sfaturi esentiale pentru dezvoltarea cu succes a unui magazin online
Companii

3 sfaturi esentiale pentru dezvoltarea cu succes a unui magazin online

today31 Oct. 2024
BITCOIN sare de 70.000 de dolari: factorii din spatele cresterii si perspectivele pietei
Ultimele stiri economice

BITCOIN sare de 70.000 de dolari: factorii din spatele cresterii si perspectivele pietei

today31 Oct. 2024
De ce nu iti ajung banii din salariu? Greselile financiare pe care le faci fara sa iti dai seama
Banii tai - sectiune de educatie financiara

De ce nu iti ajung banii din salariu? Greselile financiare pe care le faci fara sa iti dai seama

today31 Oct. 2024
Ghid pentru alegerea celor mai bune termopane
Casa si gradina

Ghid pentru alegerea celor mai bune termopane

today31 Oct. 2024
Dan-Emil Racotea: Eram curios
Travel

Dan-Emil Racotea: Eram curios

today31 Oct. 2024
Solutii rapide si nedureroase pentru tratarea afectiunilor rectale
Sanatate

Solutii rapide si nedureroase pentru tratarea afectiunilor rectale

today31 Oct. 2024
Guvernul schimba regulile jocului: salariul minim, calculat dupa o formula surpriza
Economie

Guvernul schimba regulile jocului: salariul minim, calculat dupa o formula surpriza

today30 Oct. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

BITCOIN sare de 70.000 de dolari: factorii din spatele cresterii si perspectivele pietei
Ultimele stiri economice

BITCOIN sare de 70.000 de dolari: factorii din spatele cresterii si perspectivele pietei

today31 Oct. 2024
De ce nu iti ajung banii din salariu? Greselile financiare pe care le faci fara sa iti dai seama
Banii tai - sectiune de educatie...

De ce nu iti ajung banii din salariu? Greselile financiare pe care le faci fara sa iti dai seama

today31 Oct. 2024
Ghid pentru alegerea celor mai bune termopane
Casa si gradina

Ghid pentru alegerea celor mai bune termopane

today31 Oct. 2024
Dan-Emil Racotea: Eram curios
Travel

Dan-Emil Racotea: Eram curios

today31 Oct. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x