Si bogatii plang: Piata neagra a obiectelor de arta furate de la cei instariti valoreaza miliarde de dolari
bogatitablouriartavanzaricolectievinuri
Tot mai multi dintre bogatii lumii isi investesc banii in "locuri sigure", devenind, peste noapte, pasionati de arta. Ei cumpara tablouri, obiecte de colectie si chiar vinuri rare si scumpe.
La inceputul anului, vanzarea lucrarii lui Edvard Munch, "The Scream", contra sumei uriase de 120 milioane de dolari, a depasit recordul pentru cea mai scumpa pictura vanduta vreodata in cadrul unei licitatii de arta. In 2011, bogatasii au cheltuit 11 miliarde de dolari pe arta si 5 miliarde de dolari pe vinuri.
Nu-i de mirare ca hotii sunt atrasi de asemenea cercuri indestulate, unde se invart sume exorbitante de bani.
"Infractorii urmaresc piata si banii. Ei calatoresc in jurul lumii, dupa marfa", a precizat fostul agent FBI Robert Wittman.
Wittman a fost unul dintre primii agenti federali specializati in solutionarea cazurilor de furturi de arta. In prezent, FBI are 14 agenti speciali, special instruiti pentru a recupera proprietatile culturale de mare valoare.
Bonnie Magness Gardnier conduce unitatea respectiva si NSAF (National Stolen Art File), o baza de date online, unde sunt listate obiectele furate, care pot valora intre 2.000 si cateva zeci de milioane de dolari.
"Baza de date contine 7.600 de obiecte", a spus Gardnier. "Aceasta include obiecte de arta, dar si suveniruri de colectie, precum un inel care a apartinut lui Elvis Presley, scrisori, vase, sculpturi, bijuterii."
Odata furate, aceste obiecte ajung rapid pe piata neagra. Totusi, ele nu raman acolo. "Cei care fura asemenea bunuri stiu la ce riscuri se expun. Hotul merge la un dealer, magazin de antichitati, amanet, pentru a valorifica obiectul", a explicat Gardnier. "In SUA, nu solicitam ca vanzarea unei opere de arta sa fie insotita de un document referitor la provenienta".
Multi cumparatori din jurul lumii nu sunt interesati de provenienta tablourilor, cat timp sunt originale. Chinezii, rusii si brazilienii cu bani cumpara arta fara sa ezite.
"Am vorbit cu un manager de fonduri care a fost in vizita la un oligarh miliardar. Acesta avea atarnate pe pereti mai multe tablouri semnate de Picasso. Managerul a intrebat: "De unde le-ati cumparat?". Oligarhul rus a raspuns sec: "As prefera sa nu spun", isi aminteste un reporter CNBC.
Wittman a mai spus ca unele furturi de arta seamana cu planurile celebrei scheme "Thomas Crown Affair", in timp ce altele sunt doar gainarii dictate de oportunitatea situatiei, puse la cale de persoanele din interior, care au acces la colectii.
Richard Weisman detine una din cele mai valoroase colectii de tablouri contemporane din America. In septembrie 2009, in timp ce Weisman era in casa sa din Seattle, hotii au patruns in locuinta sa din Los Angeles si au furat o serie de tablouri semnate de celebrul Andy Warhol. Operele de arta erau asigurate pentru suma de 25 milioane de dolari.
Potrivit FBI, furturile de arta genereaza, in fiecare an, venituri de miliarde de dolari. Acest aspect nu ii descurajeaza insa pe investitori.
"Exista 11 milioane de milionari in lume si numarul lor continua sa creasca; pe de alta parte, au fost produse doar cateva sticle de Mouton Rothschild din 1945", a declarat un specialist. "Astfel, ne confruntam cu un numar tot mai mare de cumparatori si un numar tot mai mic de obiecte de colectie, conditii in care preturile vor continua sa creasca".