Sfaturi de la MAI pentru minivacanta de Revelion
minivacanta revelionrevelion 2019masuri securitate revelion
Pentru ca urmeaza o noua minivacanta, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a solicitat mobilizarea unui dispozitiv similar celui care a actionat in perioada Craciunului.
Astfel, vor fi la datorie peste 25.000 de angajati ai ministerului, dintre care 16.000 efective de ordine publica si 1.400 de politisti rutieri.
O atentie sporita va fi acordata asigurarii protectiei participantilor la cele 125 evenimente publice de amploare care urmeaza sa fie organizate in noaptea de Revelion la care se preconizeaza prezenta a peste 300.000 de persoane.
Cele mai semnificative evenimente vor fi organizate in Bucuresti si in municipiile Brasov, Sibiu si Cluj.
Pentru noaptea dintre ani, MAI le recomanda cetatenilor sa isi ia masuri suplimentare de protectie mai ales daca vor sta in frig pentru mai multe ore.
Pentru siguranta dumneavoastra, utilizati doar articole pirotehnice de divertisment permise de lege si numai daca luati masuri necesare pentru a nu pune in pericol oamenii din jur, bunurile materiale, animalele sau mediul.
Evitati consumul exagerat de alcool si fiti atenti la bunurile personale. Daca aveti nevoie de ajutor, sunati la numarul unic 112 sau solicitati sprijin din partea echipajelor de ordine publica sau de pompieri. Politistii, jandarmii si pompierii vor fi acolo sa va ajute!
In contextul pregatirii misiunilor pentru minivacanta de Revelion, Centrul National de Conducere Integrata al Ministerului Afacerilor Interne a realizat o evaluare a actiunilor desfasurate de structurile MAI pe timpul minivacantei de Craciun.
Evaluarea a aratat ca, datorita masurilor luate, minivacanta de Craciun a decurs in conditii de normalitate fara a fi inregistrate incidente de o gravitate deosebita, in planul mentinerii ordinii publice.
Aproximativ 25.000 de angajati ai MAI au actionat, in aceste zile, in principal pentru prevenirea faptelor antisociale, fluidizarea traficului si asigurarea unei interventii rapide in situatii de urgenta, inclusiv in cazul celor provocate de fenomenele meteo. 78 de persoane au fost salvate din situatii de risc, dintre care 18 au fost cauzate de vreme.
Pompierii si jandarmii au intervenit pentru a deszapezi 16 autovehicule cu 37 persoane care au ramas blocate in zone inalte de munte.
Personalul inspectoratelor pentru situatii de urgenta a desfasurat peste 5.700 de interventii dintre care 4.795 pentru acordarea asistentei medicale de urgenta si 319 pentru stingerea de incendii.
MAI reia apelul catre cetateni de a manifesta prudenta crescuta si de a lua toate masurile pentru a preveni producerea unor incendii mai ales ca acestea pot avea consecinte grave si pot provoca pierderi de vieti omenesti, asa cum, din nefericire, s-a si intamplat in aceste zile.
Cele mai multe incendii s-au produs din cauza cosurilor de fum necuratate, a instalatiilor de incalzit defecte, improvizate sau lasate nesupravegheate.
Echipajele de politie si jandarmerie au raspuns la peste 13.000 de solicitari primite prin numarul de urgenta 112. Aproximativ 660 de autori de infractiuni au fost prinsi in flagrant, iar 20 de urmariti national si un urmarit international au fost depistati de structurile MAI.
Au fost sesizate 3.589 de infractiuni, dintre care 1.235 contra persoanei, 1.221 contra patrimoniului, 89 privind produsele explozive, iar 590 la regimul sigurantei rutiere.
De asemenea, politistii au aplicat aproape 19.000 de sanctiuni contraventionale in valoare de 6,5 milioane de lei.
In ce priveste circulatia pe drumurile publice, Politia Rutiera a mobilizat echipaje suplimentare pe cele mai aglomerate rute, precum si in zilele de vineri si miercuri cand s-au inregistrat cele mai mari valori de trafic.
Pentru prevenirea accidentelor grave si incurajarea unei conduite prudente la volan, echipajele de politie rutiera au actionat cu aproximativ 270 de aparate radar zilnic.
Peste 3.145 de conducatori auto au fost sanctionati contraventional pentru depasirea vitezei legale, iar fata de 385 s-a dispus masura retinerii permisului de conducere.
Au ramas pietoni pentru o perioada si alti 233 de soferi care au fost depistati la volan sub influenta bauturilor alcoolice.
Pentru faptele contraventionale savarsite in acest zile de conducatorii auto s-au aplicat aproximativ 13.000 de sanctiuni contraventionale in valoare de peste 4,5 milioane de lei. In plus, au fost retinute 1.457 de permise de conducere si 266 de certificate de inmatriculare.
In cadrul actiunii Foc de artificii prin care se verifica legalitatea operatiunilor cu articole pirotehnice, in aceasta perioada, au fost efectuate 2.397 controale fiind confiscate 10.599 kg articole pirotehnice in valoare de aproximativ 710.000 lei.
In urma activitatii desfasurate de efectivele Politiei de Frontiera au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de peste 37.000 de lei, valoarea bunurilor confiscate fiind de 624.000 de lei.
Totodata, in aceasta perioada, personalul Inspectoratului General de Aviatie a desfasurat 37 de misiuni aero medicale si de monitorizare a traficului rutier.
Foto: pexels.com