Sfaturi care ar putea sa iti salveze viata, in caz de accident
soferipunct mortaccident rutierconducere agresiva
In zilele noastre, sofatul constituie este una dintre cele mai moderne activitati umane, dar si una dintre cele mai periculoase din cauza neatentiei, a oboselii si a nerespectarii regulilor.
Conform unui studiu facut de specialistii revistei “Craked”, exista totusi posibilitatea sa limitati la maximum efectele nedorite ale unui accident rutier.
Specialistii spun ca nu trebuie sa iti vezi masina in oglinzile laterale
Expertii sustin ca o cauza a deselor accidente rutiere este aceea ca soferii se afla in asa numitul punct mort, astfel incat acestia pur si simplu nu observa o masina aflata in lateralul lor.
Pentru a preveni acest lucru, trebuie sa iti ajustezi oglizile in mod potrivit. Daca le pui astfel incat masina ta sa nu se mai vada deloc, nu va mai exista nici acel punct mort, care genereaza accidente rutiere.
Producatorii de masini au petrecut foarte mult timp studiind unghiurile perfecte, iar acestea exista. Greseala lor este ca nu informeaza soferii suficient de bine si amanuntit, mai spun expertii in siguranta rutiera.
Este recomandat sa acorzi mai multa atentie la trafic, decat la semnele de circulatie
De cele mai multe ori se intampla ca o intersectie sa nu fie corect semnalizata, astfel incat semnele de circulatie mai mult deruteaza soferii, decat sa le ofere sprijin.
In plus, daca sunt mai multe semne de circulatie, acestea pot sa te incurce. Asa ca, specialistii in siguranta auto recomanda ca mai degraba sa fii atent la trafic si la cum actioneaza ceilalti soferi, decat la semnele de circulatie.
Volumul maxim al boxelor audio si conducerea agresiva
Fiecare masina poseda un set de boxe, fiind la alegerea fiecarui sofer ce fel de muzica vrea sa asculte si la ce nivel. Melodiile care iti inspira relaxare s-ar putea sa-ti ia din rapiditatea instinctelor.
Insa nici piesele alerte de genul celor dance sau tehno-house nu este recomandat sa le asculti, cand esti la volan. Acestea te fac sa fii mai agresiv si imprudent, crescand riscul de a trece pe lumina rosie a semaforului.
Farurile trebuie sa fie aprinse permanent
Potrivit unui studiu recent, poti sa reduci riscul de a fi implicat intr-un accident rutier daca conduci cu luminile aprinse, cu un procent de pana la 32%.
In cazul in care va intalniti cu alti soferi, mai obositi, acestora le va fi mult mai lejer sa va observe, daca masina condusa este luminata.
De exemplu, in tari precum Canada, Suedia si Finlanda, toate masinile noi sunt obligate sa aiba un sistem care sa porneasca automat luminile odata cu motorul.
Foloseste frana de mana
Chiar daca firul de la frana de mana este fabricat din otel inoxidabil, acesta se poate deteriora odata cu trecerea timpului, in conditiile in care nu este utlizat in mod frecvent.
Astfel, atunci cand ai nevoie sa folosesti frana de mana, este posibil ca acel cablu sa se rupa, pur si simplu. Solutia este sa folosesti in mod regulat frana, ca de exemplu, atunci cand parchezi in rampa.
Franele bruste pot genera explozii ale cauciucurilor
Conform expertilor, soferii care pun frana in mod brusc ar putea sa aiba de suferit. Primul instinct atunci cand ai o pana la un cauciuc al masinii este sa franezi, dar asta s-ar putea sa produca foarte mult rau, caci va face masina sa se miste necontrolat si sa te traga in directia altor automobile din trafic.
Cel mai bine este sa folosesti frana de motor, dar nici pe aceasta nu trebuie sa o utilizezi in mod agresiv. Este recomandat sa incetinesti masina cat de lent poti si sa treci in trepte de viteza inferioare, pana cand autoturismul se opreste.
Astfel, masina nu va derapa, nu vei fi tras intr-o parte si vei reusi sa mentii controlul automobilului.