Sfantul Ion 2019: Traditii, obiceiuri, mesaje si felicitari frumoase pentru sarbatoriti
sfantul ioan botezatorulsarbatorisfantul ion 2019traditii si obiceiuri sfantul ion
Sfantul Ion 2019 incheie lista sarbatorilor de iarna, pe data de 7 ianuarie. Aceasta zi este marcata de traditii si obiceiuri raspandite in toate zonele tarii, menite sa aduca belsug si fericire celor care le respecta. Sfantul Ion este o sarbatoare de o importanta majora pentru religia crestin ortodoxa, cand proape doua milioane de romani poarta numele Sfantului Ioan si isi sarbatoresc ziua onomastica luni de Soborul Sf. Proroc Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului.
Cine a fost Sfantul Ioan Botezatorul si de ce este prazmuit de Biserica pe 7 ianuarie
In fiecare an, pe 7 ianuarie, Biserica il praznuieste pe Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul, deoarece dupa fiecare sarbatoare importanta se sarbatoreste si sfantul care a participat la ea. In acest caz, a doua zi dupa Boboteaza, il sarbatorim si pe cel care L-a botezat pe Hristos in Iordan.
Sfantul Ioan Botezatorul a fost varul dupa trup al Mantuitorului, nascut in chip minunat din Elisaveta, sotia lui Zaharia, pe cand acestia nu mai sperau ca vor avea copii, fiind prea batrani. A tresaltat in pantecele mamei sale, atunci cand aceasta s-a intalnit cu Fecioara Maria care-L purta pe Iisus.
Rugaciunea catre Sfantul Ioan Botezatorul, care te va feri de boli si de pacate tot anul
A dus o viata sfanta si s-a retras in pustie postind si rugandu-se. Oamenii veneau la el pentru a-i cere sfatul, iar Sfantul Ioan le spunea sa se pocaiasca, ii indruma sa duca o viata curata si-i boteza pentru iertarea pacatelor. Nu dadea nimanui sa faca mai mult decat poate: vamesilor, care nu erau iubiti pentru ca luau mita si erau in slujba romanilor, le spunea doar sa fie corecti. Tot asa, ostasilor le spunea sa se multumeasca cu leafa lor.
Totusi, nu era indulgent si si-a atras dusmania Irodiadei, sotia lui Irod, pentru ca i-a mustrat ca traiau impreuna pe cand primul sot al acesteia mai era inca in viata. Se stie ca a fost omorat la cererea ei, dupa ce fiica ei, Salomeea a dansat in fata lui Irod la ospatul de ziua lui. Cand regele i-a spus fetei ca poate sa-i ceara orice drept rasplata, aceasta, la sugestia mamei, i-a cerut capul lui Ioan Botezatorul.
Sfantul Ion 2019: Rugaciune catre Sfantul Ioan Botezatorul
Credinciosii inalta in aceasta zi o rugaciunde deosebita catre Sfantul Ioan Botezatorul, pentru iertarea pacatelor si smerenie in fata lui Dumnezeu.
"Sfinte Ioane Botezatorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu inca dinainte de nastere sa-i pregatesti pe oameni pentru venirea Fiului Sau, iar multimile atrase de faima sfinteniei tale si de puterea Duhului Sfant, asemanator cu al profetului Ilie, primeau botezul pocaintei in semn de convertire la Dumnezeu. Tatal ceresc ti-a destainuit pe Fiul Sau Om-Dumnezeu cand a voit sa fie botezat de tine si tu l-ai facut cunoscut ucenicilor tai zicand "Iata Mielul lui Dumnezeu, care ridica pacatul lumii. Tu ai voit sa-ti jertfesti viata pentru a apara sfintenia casatoriei, infruntandu-l pe regele Irod. Te rugam mijloceste la Dumnezeu, ca sa-L urmam tot timpul vietii noastre, iar la sfarsit sa-L preamarim pentru toata vesnicia. Amin."
Traditii si obiceiuri de Sfantul Ion
Sarbatoarea de Sfantul Ion mai este cunoscuta si sub numele de “Sant Ion”,“Inaintemergatorul Domnului” sau“Soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul”. Unii oameni serbeaza ziua de Sfant Ion pentru ca Dumnezeu sa le fereasca gospodariile de foc si animalele de fiarele salbatice.
Se stie din traditia populara ca Sfantul Ioan este protectorul pruncilor si se mai tine pentru ca pruncii sa se nasca sanatosi, fara malformatii sau diformi. Totodata, ziua de Sfantul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleste in aceasta zi va fi trist tot timpul anului.
In ziua de Sfant Ion exista obiceiul "Iordanitul femeilor", care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se aduna la o gazda, unde aduc fiecare alimente si bautura, apoi petrec pana dimineata, spunand ca se "iordanesc".
Un alt obicei intalnit in ziua de Sfantul Ion este "Iordaneala". Mai multi tineri care au luat de la preot, in ajunul Sfantului Ion, agheasma de la Boboteaza, merg in dimineata zilei de Sfantul Ion la biserica si, dupa terminarea slujbei, stropesc fiecare om care iese, apoi il ureaza. Oamenii "iordaniti" trebuie sa-i rasplateasca pe uratori cu bani, cu care seara chefuiesc.
Traditia ne spune ca in dimineata zilei de Sfantul Ion fiecare om trebuie sa se stropeasca cu agheasma noua, pentru a fi feriti de boli in decursul anului.
De asemenea, tot traditia ne spune ca dupa Sfantul Ion, "se boteaza gerul", adica se inmoaie frigul si incepe sa se faca mai cald.
Mesaje de felicitare pentru cei care poarte numele Sfantului Ion
Aproape doua milioane de romani poarta numele Sfantului Ioan Botezatorul, iar acesta este un prilej de bucurie pentru noi toti, deoarece astfel i se aduce slava marelui Sfant si in zilele noastre. Cu totii avem printre prieteni sau membrii familiei o persoana care poarta acest nume, asa ca, sa-i uram impreuna "La multi ani!"
Iata cateva idei de mesaje si felicitari virtuale pentru sarbatoritii de astazi:
Este ziua ta, Ioana, un nume la fel de pur si gingas ca tine! La multi ani!
Felicitari, dragul meu Ioan, cu ocazia acestei zile. Iti urez sa fii mereu sanatos si plin de voie buna. La multi ani!
Fie ca Sfantul Ioan sa iti calauzeasca pasii spre fericire si impliniri. La multi ani!
Cu ocazia zilei tale de nume, iti doresc sa ai parte de toata bunatatea vietii, de fericire si de impliniri.
Fie ca toate implinirile frumoase, sanatatea si spiritul acestei zile sa te insoteasca pretutindeni. Iti doresc o zi de Sf. Ioan cat mai frumoasa!
Il sarbatorim pe Sfantul Ioan si te sarbatorim pe tine. Imi doresc sa fii mereu asa, bland, bun si dragut cu toti cei din jurul tau. Esti un prieten de nadejde si un adevarat om. Iarta, iubeste si traieste frumos cu cei din jurul tau.
Un ocean de sanatate, Un munte de noroc, Un camion cu bani, Si un sincer: La multi ani, Ioane!